Vi spiser mer grønnsaker og mindre sukker

Nylig ble rapporten «Utviklingen i norsk kosthold» lagt frem av Helsedirektoratet. Dette er en årlig tilstandsrapport om forbruket av matvarer og utviklingen i nordmenns kosthold.

De ferske tallene viser blant annet at inntaket av grønnsaker øker, men at inntaket av fisk går ned samtidig som kjøttforbruket de siste tiårene har økt kraftig. Når det gjelder det økte inntaket av grønnsaker er et gulrot som er den mest populære grønnsaken.

Ifølge Helsedirektoratet spiser en tredjedel av kvinner og mer enn halvparten av menn mer enn 500 gram rødt og bearbeidet kjøtt i uken. I tillegg er det lite bærekraftig med et høyt kjøttinntak. Helsemyndighetene anbefaler å bytte ut én eller to kjøttmiddager i uken med fisk – dette kan gi positive effekter både på helsa og miljøet.

Hvis vi ser på sukkerforbruket så har det vært en jevn nedgang siden 2000. Likevel er sukkerinntaket hos nordmenn for høyt. Det anbefales at ikke mer enn 10 prosent av energien vi spiser kommer fra tilsatt sukker, og nå er tallet 12 energiprosent, ifølge den nye rapporten. Det er søte drikker, sjokolade og godteri og kaker som er hovedkildene til sukker i befolkningen.

 

Kommentarer

kommentarer