Treningsgrunnlag, restitusjon og prestasjon

Denne uken har tidligere strongman, Egil Berli- Johnsen, bidratt med en god historie og en utfyllende artikkel her på BedreTrent. Egil har gjennom sitt treningsliv vært veldig opptatt av et godt kosthold, og ikke minst restitusjon og næringsinntak etter trening. Nettopp dette er bakgrunn for denne artikkelen, samt fremheve en av sine favoritter fra Proteinfabrikkens sortiment, Recovery Meal.


egil

 

Kjære BedreTrent-leser. Jeg skal nå bryte et prinsipp, og skrive en informativ tekst i «jeg-form». Årsaken til dette er at dette er min oppfattelse av virkeligheten og min mening om hva som er grunnlaget for restitusjon og prestasjon.

Jeg er ikke PT, coach, gymlærer, fotballtrener eller ernæringsfysiolog – og takke f… for det! Jeg har derimot 14 år med erfaring fra bumperplates, steiner, dekkvelt og tung styrketrening.

For å begynne med slutten (så langt i hvert fall): På en lørdag midt i mars var jeg tilstede på en strongmankonkurranse, og gikk rundt før konkurransen og småpratet med gamle kjente. Deriblant en kroppsbygger jeg ble kjent med i Oslo for 7 år siden. Vi snakket om øvelsene til konkurransen, og han syntes det hørtes tøft ut med stokkløft, markløft og farmers walk. Jeg så at det lyste litt interesse og deltakerlyst i øynene hans, samtidig som den norske ydmykheten og forsiktigheten fikk ham til å la være å bli med. «Jeg har jo ikke prøvd dette før…. Jeg vil jo ikke dumme meg ut…»

Samtidig hadde jeg selv merket at det sitret litt i hovene og pre-contest-pulsen var nesten tilstede. Jeg hadde jo prøvd øvelsene før, og jeg driter i om jeg dummer meg ut.

«Hvis du deltar, så gjør jeg comeback her og nå!» sa jeg til ham. Min siste konkurranse var i mai 2011, og jeg har ikke trent en strongmanøvelse siden da. Markløft har jeg trent en gang i 2014 og ca 4 ganger i 2013.

Det var nok til å tippe vektskålen for byggeren i thights og stram tskjorte. Vi skrev oss på og brukte de 17 minuttene før start til å løpe på butikken etter bananer og sukkerholdig drikke. Game on!

egil2

Lang historie kort: Jeg tangerte personlig rekord i Stokkløft, dro det tyngste markløftet jeg har gjort siden 2011, bare 20 kg bak personlig rekord, og var nesten på gammelt nivå i farmers. Byggeren perset i stokk, perset i mark og perset i farmers. Nå skal det sies at han jo bare hadde erfaring med markløft fra tidligere, men hans prestasjon var meget bra.

Hva er så årsaken til at vår lille helgemoro på plattingen er relevant for deg? Jo – hadde jeg og min utfordrer vært utrente vanlige mennesker, så hadde alt vært et trist skue. Det hadde blitt traurige saker. Vi to, relativt godt trente karer, fra to forskjellige treningsmiljø og med vidt forskjellig treningshistorikk hva program, periodisering og fokus angår endte opp på øverste halvdel av poenglisten. Vi tok plassene rett ved siden av hverandre og vi presterte begge bedre enn forventet og tett opptil, eller over personlige rekorder.

Det er faktisk ikke en eneste øvelse jeg og han har trent likt i våre liv. Han har alltid trent for størrelse, korte repetisjoner, ingen lock-out og absolutt ikke fokusert på å løfte mest mulig kilo med best mulig teknikk for dette. Jeg har alltid trent tungt, få reps, mange kilo og alltid med fokus på teknikk og løsninger for å få forflyttet flest kilo med minst energibruk.

Ingen av oss hadde trent spesifikt for denne konkurransen. Ingen av oss hadde gjort noen form for omlegging av våre ukentlige treninger for å få en formtopp. Ingen av oss hadde gjort noen endringer i vårt trening/mat/restitusjonsopplegg forut for konkurransen. Hvordan kan vi da prestere så likt, ha samme opplevelse av prestasjonene og yte så likt målt mot hver vårt potensiale?

Svaret ligger i de få fellesnevnerene mellom meg og kroppsbyggeren. Når alle mulige grunner er funnet falske eller ikke relevante, så må svaret ligge i det som er sammenfallende. Og DET, kjære leser, er relevant for deg! Hvis du har lest så langt i artikkelen, så er du ute etter svaret:

Jeg mener at årsaken til prestasjon oppunder det optimale, uten spesifikke forberedelser, ligger i tilnærmingen til trening, treningsbelastning, trening uten skader, basiskosthold og restitusjonsevne. Rett og slett en sammenfallende «training smartness».

For min egen del, har jeg over en tiårsperiode alltid trent tungt. Med tungt mener jeg da vekter opp til 1RM, og nesten alltid over 90% av 1RM. Jeg hadde frem til Februar 2014 aldri begynt et knebøyløft uten å greie det. Jeg presiserer, på 10 år med knebøy hadde jeg aldri mislyktes på et eneste løft. En annen måte å se det på, er at jeg ikke har trent til failure. Alltid trent med litt igjen på tanken. Alltid trent med overskudd. Det har nok gitt meg en «sult» etter flere kilo på stanga, da jeg vet at det til enhver tid har vært mer power igjen på tanken.

Da jeg begynte å trene først på 2000-tallet, veide jeg 75 kg. Nå veier jeg 125kg. En jevn økning av kroppsvekt vil absolutt være med på å både øke styrken, men også bidra som skadeforebyggende faktor. Den økte kroppsvekten er likevel, i mine øyne, bare et symptom på den egentlige årsaken til overskuddet. Næringsinntak.

pull

Nå kan ikke jeg snakke for han kroppsbyggeren jeg utfordret, men slik jeg kjenner ham så faller flere faktorer sammen med min historikk; han begynte å trene ca samtidig, han har nesten doblet kroppsvekten sin siden han begynte å trene, han trener aldri så tungt at han skader seg, men han trener likevel så tungt at han opplever styrkeøkning. Samtidig som vi er inne på kroppsbyggere:

Det er ingen logikk i «no pain – no gain», hvis en bevegelse gjør vondt, så er du skadd. Slutt med det du gjør. Det som enkelte kaller «pain» i sammenhengen trening, er ikke smerte. Det er bare annerledes! Vondt er en negativ ting, signaler fra kroppen som forteller deg at noe er galt. Det du føler når du går ned trappen dagen etter en knebøyøkt er ikke smerte, det er bare annerledes.

Så her er mine punkter for å gjøre din trening til noe mer enn et tidsfordriv:

  1. Innta mer næring enn du trenger for å vedlikeholde din nåværende kroppsvekt
  2. Tren så ofte du kan med vekter opp til eller opp over 90% av din 1RM
  3. Ikke tren til failure, ikke legg på vekter du ikke tror du greier å løfte.
  4. Tren allsidig, uten å inkludere zumba, crossfit, aerobic og poseringstrening i programmet.
  5. Ikke la egoet få deg til å trene deler av kroppen du har skader i/på
  6. Tiden rett etter trening er tiden for belønning! Recoveryshake + mat! Alltid!
  7. Ikke fokuser på små detaljer som antall gram kreatin i en teskje eller om gymmet ditt har wifi
  8. Ikke les artikler fra «pt’er» eller «kjendistrenere» som ikke vet hva de snakker om
  9. Hvis du likevel leser slikt som i punkt 8, gjør det motsatte!
  10. Nevnte jeg restitusjon? Tung trening krever god restitusjon. Mat og hvile er essensielt!

For å sikre at man restituerer seg best mulig så må du sørge for å få i deg næring rett etter trening. Her har vi i Proteinfabrikken utviklet et komplekst produkt som du bør prøve, Recovery Meal.

God trening, og god restitusjon!

Kommentarer

kommentarer