Superenkle, eltefrie rundstykker

Her får du tips til en veldig enkel og sunn oppskrift til eltefrie rundstykker som du selv kan pimpe opp med for eksempel sesamfrø, gresskarkjerner eller lignende hvis du ønsker. 

Med denne deigen slipper du å bruke tid på å stå å elte og du trenger heller ikke mange ingredienser. Du må gjerne lage deigen kvelden før og la den stå å heve over natta. Da kan du enkelt lage deg nystekte rundstykker om morgenen.

8-10 rundstykker:
200 gram hvetemel (kan bruke siktet speltmel)
100 gram havregryn
200 gram havremel
1 ts sukker
1 ts salt
1 ts tørrgjær
5 dl vann fra springen (kaldt/lunket)

Slik gjør du:
Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle og bland dette samme før du tilsetter vann. Rør godt sammen og sett over lokk eller dekk til med plast. La deigen stå å heve i 8-12 timer. Sett ovnen på 250 grader. Etter at deigen er ferdighevet så har du over litt hvetemel både både kjøkkenbenken og på deigen. Form deigen lett til en jevn “klump” (husk at du ikke skal kna eller elte) som gjør at du enkelt kan skjære opp i 8-10 like store emner.

Plasser rundstykkene på et brett ikledd bakepapir. Stekes i cirka 15 minutter. La rundstykkene bli litt avkjølt før servering. Disse kan også fryses.

View this post on Instagram

🥬🧀🥪🙌🤤 Hjemmelagde og eltefrie rundstykker med masse digg pålegg – oppskrift inspirert av @lindastuhaug Visste du forresten at du enkelt kan sjekke grovhetsprosenten på bakst og brød du lager selv med grovhetskalkulator som du finner på nettsiden til Opplysningskontoret for brød og korn? Her fyller du enkelt inn hva slags type mel du bruker i oppskriften og dermed får du enkelt vite grovheten på baksten 😌 Og det er mange fordeler med å inkludere grove brød- og kornvarer i kostholdet: 🧡God kilde til fiber og fullkorn – noe som kan bidra til en god fordøyelse samt bedre og mer langvarig metthetsfølelse. 🧡Næringsrikt – grove brød- og kornprodukter inneholder blant annet jern, magnesium, B-vitaminer og sink, samt komplekse karbohydrater og protein. 🧡Enkelt og allsidig – det går kjapt å lage og kan i tillegg brukes til å lage sandwicher, ostesmørbrød, krutonger i salat og supper etc. Du kan velge mellom utallige varianter: med og uten frø/korn, surdeigsbrød, eltefritt, ulike meltyper osv. TIPS: Bli bevisst på hva Brødskalaen på brødene du kjøper faktisk betyr – denne er delt opp i fire kategorier: Ekstra grovt (75-100 grovhetsprosent), grovt (50-75 grovhetsprosent), halvgrovt (25- 50 grovhetsprosent) og fint (0-25 grovhetsprosent). Brødet regnes som grovt når minst 50 prosent eller mer av melmengden er sammalt mel, hele korn eller kli. Desto grovere meltype det er brukt i brødet, desto høyere er innholdet av vitaminer, mineraler og fiber 👍 Utfordringen med denne merkeordningen er at det kan være store forskjeller på brødene selv om de havner i samme grovhets-kategori på Brødskalaen 🤔 Derfor er det i tillegg smart å se etter grovhetsprosenten på brødene slik at du unngår følelsen av å bli lurt. For eksempel så er det mange brød som blir merket som «grovt» med 51 grovhetsprosent. Et annet brød som også blir merket som «grovt» kan derimot kan ha 74 prosent grovhet og er ikke langt unna å bli kategorisert som «ekstra grovt», mens brødet med 51 prosent ikke er langt unna kategorien «halvgrovt». Med andre ord så kan det være store grovhetsforskjeller blant brødene innenfor samme Brødskala-kategori. Sjekk derfor grovhetsprosenten i tillegg 🤓

A post shared by Silje Bjørnstad (@silje_bjornstad) on

Kommentarer

kommentarer