Sunnere snacks: grønnsakschips

chups

Grønnsakschips er enkelt å lage og det smaker superdigg.

Bruk de grønnsakene du selv ønsker eller det du har tilgjengelig. Her får du fremgangsmåten til hvordan du lager chips av søtpotet, grønnkål, gresskar og rødbeter.

Søtpotetchips
Olje med nøytral smak (for eksempel rapsolje)
Søtpoteter
Valgfritt krydder (for eksempel salt, rosmarin, paprikapulver etc)

Sett på stekeovnen på 200 grader. Skjær søtpotet i tynne skiver, det kan være lurt å bruke en ostehøvel. Fordel skivene utover et stekebrett ikledd bakepapir. Pensle olje på skivene, på begge sider, og dryss over ønsket krydder. Stek i cirka 6-8 minutter på en side, snu de, og stek de videre til de blir sprø – men følg godt med slik at de ikke blir brent.

Grønnkålchips
Grønnkål
Olje med nøytral smak
Valgfritt krydder (for eksempel chili og havsalt, honning og kanel, etc)

Vask grønnkålen og riv den i mindre biter. Ha det i en bolle og ha oppi olje og krydder, vend godt inn i grønnkålen. Legg grønnkålbladene utover et stekebrett ikledd bakepapir. Stek på cirka 180 grader i 5-10 minutter, snu gjerne litt på bladene i løpet av steketiden. Følg med slik at de ikke blir svidd. Avkjøl på rist før servering.

Gresskarchips
1/4 stk butternut-gresskar
1 ts olje med nøytral smak
1 ts salt

Skrell gresskaret og del det i båter og deretter i tynne skiver. Pensle olje på bakepapir på et stekebrett og legg gresskarskivene utover. Strø på litt salt. Stekes i ovnen i cirka 1 time ved 100-120 grader. Følg med underveis, steketiden avhenger av ovnen. Legg gresskarskivene over på rist da de er ferdigstekt slik at de blir avkjølt og sprø.

Rødbetechips
2 stk rødbeter
Olje til steking (bruk en olje med nøytral smak)
Havsalt

Skrell rødbetene før du deretter skjærer i syltynne skiver med en mandolin eller en fin ostehøvel. Ha olje oppi en stekepanne til den dekker bunnen og stek rødbetskivene på høy varme. Snu rødbetskivene et par ganger mens de stekes. Etter cirka fem-seks minutter er chipsen ferdig og skivene har krympet og krøllet seg. Legg rødbetchipsene på kjøkkenpapir for at oljefettet skal renne av. Dryss over litt havsalt over flakene og la de tørke før servering.

1600x1067_c5e5d

(Copyright bilder: Opplysningskontoret for frukt og grønt)

Kommentarer

kommentarer