Sunne sjokoladetrøfler og sukkerfrie pepperkaker

Nå som det er jul dukker det opp mange fristelser, og det kan være vanskelig å holde seg unna. Nå sier jeg ikke at man skal holde seg unna alle fristelser i jula, noe kan man unne seg.

Tross alt så er det ikke hva du spiser mellom jul og nyttår som teller, men det du spiser mellom nyttår og jul.

Likevel kan det være greit å ha noen sunnere alternativer tilgjengelig, og jeg er så heldig å ha en kjæreste som liker å eksperimentere på kjøkkenet. Her kommer et par oppskrifter på litt sunnere julebakst hun har operert med i år.

Jeg kan skrive under på at alle disse oppskriftene smaker fantastisk! Lykke til med julebaksten, og GOD JUL!

Sukkerfrie pepperkaker
160 gram smør
60 gram fibersirup clear
90 gram sukrin gold
50 gram sukrinmelis
1 ts bakepulver
2 egg
4 ts kanel
2 ts kardemomme,
ts ingefær
1 ts nellik
330 gram tørrvare hvetemel/speltmel (her kan du blande, eller bruke ett av alternativene)
2 ss mandelmel (valgfritt)

Slik gjør du:
Smelt smøret, fibersirup, sukrin gold og sukrinmelis i en kjele på svak varme. Følg nøye med underveis som det blander seg og avkjøl blandingen etterpå.
Deretter tilsetter du bakepulver, kardemomme, kanel, nellik, ingefær og eggene. Kjør blandingen godt, før du gradvis tilsetter litt og litt mel. Deigen skal være ganske fast, men ikke for hard. Sett deigen kaldt et par timer. Den kan gjerne stå kaldt over natta. Hvis du ikke har tid til dette, kan du sette
den i fryseren i cirka 20 minutter. Bak ut pepperkaker i de formene du selv ønsker. Kjevle deigen så tynt som mulig, og stikk ut pepperkaker i alle
former. Stekes midt i ovnen cirka 10-12 minutter på 175 grader. La pepperkakene stå litt på stekebrettet før du flytter de over på rist for avkjøling. Kakene blir sprø først når de blir kalde.

Sjokoladetrøfler
4 store dadler
40 gram ovnsristede saltede mandler
1 ss kakao
1 klype salt
1 ss speltmel

Slik gjør du:
Det er en veldig enkel oppskrift. Du kjører alle ingrediensene i en foodprosessor eller lignende (husk å plukke ut steinen av dadlene før du kjører de i foodprosessoren). Kjør blandingen i cirka 2 minutter, til du får en jevn og fin masse. Trill til kuler, og rull kulene i det du måtte ønske, for eksempel hakkede nøtter, havregryn, smeltet sjokolade, kokosmasse eller melis. Oppbevares kjølig. Her kan du gjerne doble, og også triple oppskriften. Disse trøflene raskt forsvinner på grunn av den gode smaken!

Ta også en titt innom @maritamisiewicz på instagram for flere tips, hun er flink på kjøkkenet!

 

Kommentarer

kommentarer