«Sunn» overvekt?

De siste årene har det blitt en trend at jenter med former, i form av varierende grader av høyere fettprosent og kroppsvekt enn det som er anbefalt å ha, promoterer at det er viktig å elske seg selv uansett kroppsfasong.

Det er fantastisk at flere (tilsynelatende) er tilfreds og fornøyde med seg selv og hvordan de ser ut. Problemet er bare at denne pendelen kanskje svinger litt for langt noen ganger. Er det like akseptert at en slank eller veltrent person kan vise seg frem i bare undertøy på Instagram med en tilhørende dyp tekst som handler om hvor viktig det er å akseptere seg selv, være glad i kroppen sin og stå for de matvalgene som tas? Eller å spise junk food eller godteri og skrive at de kan kose seg når de vil fordi de ikke bryr seg om hva andre tenker.

Det jeg ser på som en utfordring med er at personer med en høy kroppsvekt på grunn av en større andel fettmasse blir ansett som forbilder.

Det å si at man er glad i seg selv og samtidig (mellom linjene) benekte at overvekt ikke er noe problem er to ting som i mine øyne ikke hører sammen. Overvektige personer løper alltid en større risiko for å få visse typer sykdommer, og komplikasjoner ved sykdom eller operasjoner. Og selv om mange overvektige har helt normale helseverdier så har de fortsatt en større risiko for å bli syke på sikt enn personer med lavere kroppsvekt.

Det er ikke forebyggende å si til seg selv at du er bra nok som du er, at du kan unne deg det du vil fordi du fortjener det eller at du ikke bryr deg om du har cellulitter, hvis vektpilen fortsetter å bevege seg oppover.

Det er flott å ha det bra med seg selv, være stolt av seg selv og sette pris på alt det kroppen din gjør for deg. Hvis du er overvektig og har det så bra mentalt kan det kanskje være en ide å gjøre noe for det fysiske også. Å holde seg slank og å unngå overvekt er et svært godt råd når det kommer til å forebygge sykdom og uhelse.

Selv om du ikke bryr deg om hva andre tenker om hvordan du ser ut, så kan det være verdt det å bry deg om hvordan kroppen din har det på innsiden, nå og i fremtiden.

(Illustrasjonsbilde – Adobe Stock Photo)

Kommentarer

kommentarer