Sommerkroppen, eller? (Del 3)

Del 3: Treningen

Hvis du har begynt å tenke på å sette inn støtet mot sommerkroppen, så bør du tenke over om du egentlig vil begynne på et trenings- og kostholdsopplegg som kun er midlertidig, eller om du vil bruke motivasjonen på å gjøre endringer som er holdbare over tid. Det var kanskje et ledende spørsmål fra min side, og jeg håper at du velger det sistnevnte.

LES OGSÅ:
Sommerkroppen, eller? (Del 1: Må du gå ned i vekt?)

Sommerkroppen, eller? (Del 2: kosthold)

Det er mange som har treningsmål som ikke matcher med hvordan de legger opp og utfører treningen sin. Derfor er det lurt at du ser over målsettingen din og spør deg selv om den treningen som kreves for å komme dit er verdt å holde på med. Hvis du for eksempel ønsker å bygge muskler og forme kroppen, men ikke liker å trene styrketrening, så er det bedre å finne et kompromiss enn å utelukkende utføre en treningsform som du ikke trives med.

Akkurat som med kostholdet så gjelder det å finne en metode som er holdbar over tid, både for at du skal fortsette å opprettholde gode vaner, men også fordi resultatene ikke viser seg før etter en god periode med konsekvent arbeid.

Tips til styrketrening:
Hvis du ikke har tid eller lyst til å være inne på treningssenteret i flere timer, flere dager i uken, så kan du velge øvelser som gir mest mulig bang for the bucks. Bygg opp øktene dine rundt fire baseøvelser, og tren en variant av press, trekk, knebøy og markløft hver økt. Da kommer du langt med tre-fire styrkeøkter i uken. Om sommeren når det er lyst og bart ute kan du også trene utendørs. Dersom du har tilgang på en treningspark får du gjort mange tøffe øvelser for overkropp og kjernemuskulatur. Du får ikke belastet beina så tungt, men da kan du helle legge litt mer fokus på beintrening når du er på treningssenteret. Hjemme får du gjort mye med helt enkelt utstyr, som et par kettlebells.


Benkpress er et eksempel på en baseøvelse. (Illustrasjonsbilde fra Adobe Photos)

Tips til kondisjonstrening:
Mange som begynner å forberede seg for «Beach 2018» begynner å trene mer kondisjonstrening enn de pleier. I et helseperspektiv er det fint å øke intensiteten i treningen innimellom, og å få opp pulsen. Pass på at du ikke går for hardt ut hvis du begynner å trene mer utholdenhetstrening. Hvis du begynner med løpetrening bør du trappe opp gradvis. Å utføre kondisjonstrening med lav intensitet før frokost («morgencardio») kan ha noe for seg hvis det gjør at du er mer aktiv enn du pleier i løpet av en dag, men det bør ikke gå ut over søvnen din. Du får nok mer igjen for å sove halvannen time lengre enn å tvinge deg opp og stresse kroppen tidlig på morgenen. Legg heller inn mer hverdagsaktivitet i løpet av dagen i form av å gå eller sykle til og fra jobb, gå turer med venner og familie, ta en kveldstur etter middag i stedet for å bli sittende med en serie, eller legg inn et lite kvarter på et kondisjonsapparat etter hver styrkeøkt.

Oppsummering

  • Sett deg realistiske mål som er oppnåelige med den treningsformen som du liker å utføre.
  • Velg baseøvelser for hele kroppen hvis du vil ha effektive økter.
  • Legg kondisjonstrening først og fremst for helsegevinsten.

Kommentarer

kommentarer