Sommerkroppen, eller? (Del 2)

Del 2: Start i det små med å endre kostholdsvaner.

Hvis du har begynt å tenke på å sette inn støtet mot sommerkroppen, så bør du tenke over om du egentlig vil begynne på et trenings- og kostholdsopplegg som kun er midlertidig, eller om du vil bruke motivasjonen på å gjøre endringer som er holdbare over tid. Det var kanskje et ledende spørsmål fra min side, og jeg håper at du velger det sistnevnte.

LES OGSÅ: Sommerkroppen, eller? (Del 1)

Å hoppe på en tøff diett for å komme i form til sommeren er sjeldent et vellykket prosjekt.

Det å gå hardt ut kan gjøre at motivasjonen synker fordi du får mindre energi på trening, maten kan være ensidig og kjedelig, og hvis du spiser veldig lite kan det øke sjansen for at du sprekker på dietten. Da kan mestringsfølelsen og selvfølelsen få en støyt. Hvordan du har det med deg selv på stranden handler aller mest om hvordan du har det inni deg, og ikke nødvendigvis hvordan kroppen din ser ut. Hvis du spiser næringsrik og variert mat, mosjonerer regelmessig, får nok søvn og hvile, har sunne sosiale relasjoner og har en jobb, studier eller hobbyer som oppleves som meningsfulle så er alt dette med på å underbygge en god helse, trivsel og velvære.

Hvis du ikke er helt der du ønsker å være når det kommer til trening og kosthold så får du noen tips her!

Jeg anbefaler deg å begynne med å gjøre små endringer i kostholdet ditt – små ting som du kan se for deg at du fortsetter med over lengre tid. Du kommer kanskje ikke til å rase ned i vekt de neste månedene, men ved å skape varige endringer så gjør du noe godt for helsen din på lang sikt. Bruk ukene frem til sommeren på å spise mat som får deg til å føle deg bra, og som du vet er godt for helsen din.

1) Helheten før detaljene – identifiser fellene
I stedet for å vurdere om du skal bruke lettmelk eller ekstra lett melk, kyllingfilet eller karbonadedeig, så bør du ta et totalt overblikk på kostholdet ditt. Hvor er det egentlig det går feil? Hvor er de store synderne som gjør at du ikke er i den formen, eller har den kroppsvekten du ønsker deg? Noen eksempler er småspising mellom måltider, godteri eller junkfood flere ganger i uken, du spiser selv om du er mett, du drikker mye energirik drikke som brus eller juice, handler ofte noe ekstra i butikken som ikke står på handlelisten (hvor ofte skriver du opp «smågodt og et par lefser med smør og sukker» på handlelisten?), du takker alltid ja til kake eller liknende som blir tilbudt på jobb, du spiser for å håndtere eller dekke over følelser, at du ofte tar deg i å finne på unnskyldninger ovenfor deg selv eller andre («det er jo tradisjon», «det er lov å kose deg litt», «det er tross alt fredag» og så videre).

2) Opprydding
Ta en skikkelig opprydding i skuffer, skap, kjøleskap og fryser hjemme. Gi bort, kast eller spis opp den maten du har i hus som du ikke egentlig ønsker at skal være en del av kostholdet ditt. Deretter skriver du en liste over basismatvarer som er fine å ha hjemme og fyller opp med disse. Eksempler på basismatvarer er matvarer med god holdbarhet som du kan lage enkle måltider av, som havregryn, knekkebrød, ris, pasta, ost, frosne grønnsaker og frukt, frossen fiskefilet, makrell i tomat, egg, krydder, smør og olje. Og så fyller du opp med andre matvarer som du ønsker å inkludere i kostholdet ditt.

3) Gjør det enkelt
Du trenger ikke å spise måltider som kvalifiserer til Master Chef gjennom hele dagen. Hvis du ikke er så kresen kan du gjøre det veldig enkelt for deg selv ved å for eksempel spise samme type måltider flere dager på rad og ha med gårsdagens middagsrester til lunsj dagen etter. Du sparer tid ved å lage flere porsjoner mat på en gang.

4) Ikke nekt deg selv noen ting
Hvis du sier til deg selv at «jeg skal aldri spise sjokolade igjen» så er det svært sannsynlig at du kommer til å mislykkes med målet ditt. Hvis du derimot ikke nekter deg selv noe, så blir kanskje ikke fristelsene like store, fordi du faktisk ikke har en liste med «nei-mat».

5) Ta utgangspunkt i rådene fra Helsedirektoratet
Du trenger ikke å lage kompliserte matretter der du må bestille halvparten av ingrediensene fra en utenlandsk nettside. Tenk at kostholdet ditt skal bestå av råvarer – ikke matvarer, og følg gjerne rådene fra Helsedirektoratet: Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter og fisk, og begrens mengdene av bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

Illustrasjonsbilde fra Adobe Stock

Kommentarer

kommentarer