Slik lykkes du med treningsmålene dine

Mange setter seg nyttårsforsetter som er både uspesifikke og urealistiske. Her er noen tips for at du skal lykkes bedre!

«Jeg skal trene seks dager i uken»
Hvis du er en av de som ikke trener regelmessig, og som setter deg som mål om å for eksempel trene seks dager i uken, kan du fort falle av lasset. Det du heller bør gjøre er å se for deg hva som faktisk er realistisk i din hverdag, og også med tanke på hva du er motivert for. Du klarer kanskje å trene nesten hver dag over en kortere periode, men når du ikke får inn like mange økter som du hadde sett for deg så kan du oppleve en følelse av at du mislykkes. Derfor bør du heller ha som mål å trene for eksempel to dager i uken, og la alt annet bli en bonus! På den måten er det mer realistisk å klare å gjennomføre de planlagte øktene.

«I år skal jeg bli sterk»
Dette er et veldig uspesifikt mål, og det kan være vanskelig å bli motivert til å fortsette fordi du ikke har noe å forholde deg til. Vær heller konkret og bestem deg for hvilke øvelser du vil bli sterk i! Vær også realistisk i forhold til ditt nåværende styrkenivå. For å bli sterk i visse øvelser er du nødt til å prioritere disse, så da må treningen din legges opp deretter.

«2017 er året der jeg endelig skal komme i form»
Å komme i form betyr for de fleste å redusere mengden kroppsfett, og kanskje øke muskelmassen litt. I tillegg handler det ofte om å bli sterkere, få bedre kondisjon og «å stramme opp». Hvis du har dette målet må du først og fremst definere hva «å komme i form» betyr for deg. Gjør målet mer spesifikt ved å for eksempel bestemme deg for å komme inn i buksen som ikke passer lenger.
Eller det kan være å gå ned et visst antall kilo over en bestemt tidsperiode, eller å kunne se forskjell på formbilder med en måneds mellomrom. Spesifikke mål kan også være å redusere midjemålet, å løpe mila fortere enn i fjor, eller å løfte tyngre vekter enn før. Deretter må du legge opp trening og kosthold ut i fra målet du setter deg.

«I år skal jeg bli sunn»
Veldig mange skal bli «flinkere» til å spise sunt. Eller, det de selv definerer som sunt. Det mange ofte gjør er at de spiser altfor lite mat i forhold til det kroppen trenger. Det går i fettfrie salater og karbohydratfattig mat. Ofte er det svært vanskelig å opprettholde dette over en lengre periode fordi maten smaker lite og kroppen trenger energi. Hvis du skal legge om kostholdet bør du heller ta en skikkelig gjennomgang av hva du pleier å spise og hvor mye energi kroppen din faktisk har behov for hver dag. Spis mat som du liker, og som du vet at du kan trives med å spise i en lang periode fremover. Spis nok mat så du orker å trene og har energi til jobb og fritid. For mange holder det å plukke ut det de vet at man ikke bør spise (potetgull, godteri, brus med sukker, mye alkohol, junk food, kaker og bakevarer og så videre.), og så føler de seg mye bedre med en gang!

Uansett hva målsetningen din er så er det noen ting som går igjen når det kommer til målsetninger som omhandler trening og kosthold:
Å gå ned i vekt, bli sterkere eller å bygge muskler tar tid.
– Du må være konsekvent og tålmodig over lengre perioder.
– Du må kanskje «ofre» noe for å oppnå målene dine.
– Målene dine bør kunne måles.
– Målene bør være spesifikke.
– Målsetningen(e) bør være så motiverende at du klarer å gjøre det som kreves over en lengre periode for å komme nærmere disse målene.

Kommentarer

kommentarer