Slik bør du oppbevare frukt og grønt

Både temperatur, luftfuktighet, og lysforhold har betydning for lagring av frukt og grønnsaker. Generelt sier man at lav temperatur nedsetter livsfunksjonene i produktene og forlenger oppbevaringstiden.

Ulike temperaturforhold
Når det gjelder ulike typer frukter så er det mange fruktslag som utvikler et saftig og aromatisk fruktkjøtt via en modningsprosess. Det anbefales at frukt som høstes grønne og faste, som for eksempel epler og pærer, lagres kjølig (2-3 grader) for lenger holdbarhet, mens hvis de lagres ved romtemperatur vil fruktene bli gule og myke i løpet av få dager. Enkelte fruktslag, som melon, banan, papaya og avokado kan ta skade av for kald lagring. Steinfrukter som plommer, moreller og kirsebær, samt bær, høstes nær innpå naturlig fullmodning, og kan derfor oppbevares i kjøleskapet. Når det gjelder grønnsaker så skal de fleste grønnsaksslagene ikke igjennom en modningsprosess slik som mange frukter. Grønnsaker kan derfor med fordel oppbevares i kjøleskap, men også her er det unntak.

Frukt og grønt som bør oppbevares i romtemperatur:
Hele meloner (Oppskåret oppbevares i kjøleskap)
Banan
Kiwi
Papaya
Avokado
Tomat
Agurk (Pakket i plast holder agurker en ukes tid i kjøleskapet, men de tåler ikke kuldegrader.)
Artisjokk

Frukt og grønt som bør oppbevares i kjøleskapet:
Epler
Pærer
Steinfrukt (plommer, moreller, kirsebær)
Bær
Sitrusfrukter som appelsin, sitron og lime (Bør oppbevares i plastpose)
De aller fleste grønnsaker
Asparges (Holder seg et par uker i plastpose i kjøleskapet)
Aubergine (Bør ikke oppbevares sammen med frukt og grønt som produserer etylen, for eksempel epler, pærer og tomater.)
Blomkål (Holder i inntil en måned i plastpose i kjøleskapet.)
Brokkoli
Sjampinjong
Vårløk (Holder s omtrent 10 dager i plastpose i kjøleskap.
Brekkbønner (Friske bønner holder seg lengre når de oppbevares i plastpose i kjøleskap.)
Gulrøtter (Med stilk blir de slappe på få dager. Fjern stilken og legg gulrøttene i pose i kjøleskapet. Da kan de fint holde seg i 2–3 uker.)
Salater
Hvitløk
Ingefær (Ingefær kan holde seg frisk et par uker i plastpose i kjøleskapet, men kan også fryses ned.)
overdekket i en tørr og kjølig kjeller.
Kål
Paprika
Persille (Holder i 4–5 dager i plastpose i kjøleskapet. Kan også hakkes og fryses ned.)
Aubergin
Squash
Ulike rotfrukter

farm fresh vegetables on table

Kommentarer

kommentarer