Per Arne fra Biggest Loser: Dette er viktig for å lykkes med vektnedgang

 Det å gå ned i vekt mener mange er et helvete, og når man er ferdig å gå ned i vekt så ender man ofte tilbake til start hevder mange, gjerne med litt mer enn det man mistet i utgangspunktet.

Jeg som har eksponert meg selv på TV og delt en del av min reise til å komme ned som normalvektig, føler at det er mange som skal mene det ene og det andre om hvordan jeg har gått ned i vekt. Og jeg føler på det at mange følger med meg for å se hvordan det går med meg nå i ettertid etter at TV-kameraene slo seg av i mars i fjor.

pera

Jeg får kommentarer på alt jeg spiser, som for eksempel at ost eller smør ikke har noe å gjøre i kostholdet mitt, men hva vet vel folk? Veldig ofte tror jeg mange mener deres syn er riktig, fordi de er så opptatt av hva de selv putter i munnen og mener at det de spiser er det eneste som fungerer.  Et eksempel jeg tenker på er å gå på «Forever Living eller «herbalife-shaker», som sikkert fungerer for noen, men min tanke er at det må da være ti gang bedre å spise vanlig mat eller lage seg sin egen smoothie enn å hive i seg en måltidsersatter?

Veldig mange av de jeg prater med som spør meg om kostholdstips og treningstips til å gå ned i vekt, føler jeg har feil innstilling til den reisen de er i ferd med ta. Jeg vil tørre å påstå at de fleste klarer å miste 10-15 kilo ved å følge en enkel og strikt diett i noen uker så lenge man er litt streng med seg selv i hodet, men det er jo det å holde det langvarig som er helt essensielt for å kunne lykkes med å gå ned i vekt.

Det veldig mange ikke har forstått av de som jeg prater med, er at du trener og spiser ikke for å gå ned i vekt, du trener og spiser for endre til en ny sunn livsstil.

perare

En varig livsstil som skal følge deg videre i livet, at det store resultatet skal ikke komme om 3 uker, men kanskje om et halvt år eller ett år, eller enda lengre. Ved å bla gjennom diverse tags på instagram kan man tydelig se at mange har fokuset på å miste kilo, men da ved å leve som noen kaniner. Ved å se på frokost og middagstallerkener hvor det spises ett kokt egg med brokkoli til frokost eller ett halvt knekkebrød med skinke og asparges,  noe som tydelig ikke er i tråd med tanken om en varig livsstilsendring. Hvem er det som har planer om å leve på sånt resten av livet?

Er det ikke mye bedre å kunne spise ett vanlig kosthold med åpning for å spise ett kakestykke uten å skulle bli febrilsk å ta en time på mølla etterpå og sitte der med dårlig samvittighet? 

Jeg har prøvd mye forskjellig av dietter opp gjennom min periode som jojo-slanker og den bitende skyldfølelsen av å spise noe man ikke burde, er jeg glad jeg nå slipper. Det er viktig å sette seg diverse delmål underveis og hele tiden være tro mot de målene. Når man har nådd delmålene sine, så er det viktig å kunne sette seg nye, realistiske delmål.

Jeg har alltid tidligere tenkt at jeg skal ned til vekta jeg vil på, også skal jeg kose meg etterpå. At alt det slitet jeg da legger i ved å nærmest sulte meg selv eller leve på ekstrem-dietter da skulle være så verdt det at etterpå kan jeg gå tilbake til den livsstilen jeg da hadde tidligere. Og med litt ekstra trening, men at kostholdet da skulle over til vanlig kost med kos i helgene. Det ser jeg jo nå har vært helt feil tankegang, men som jeg ser er det mange som tenker slik.

Nøkkelen for å lykkes i en varig vektnedgang er å innse at det ikke skal gjøres på ett par måneder, at man er mentalt forberedt på diverse utfordringer og at man innser at det er hele tankegangen din som må endres, til en ny og bedre livsstil, ikke kun vekten.

Det beste er å finne noe man kan leve med, selv om det kan ta litt lengre tid for å nå målene sine enn med mange av de raske hurtigløsningene. 

På Instagram: @biggestloserperarne

Kommentarer

kommentarer