Ny i styrkerommet?

 Woman lifting  weights and working on her chest at the  gym
Her er noen tips til deg som skal begynne med styrketrening!

1. Få hjelp til å lære øvelsene og start helt basic

Veldig mange, og spesielt kvinner unngår styrketrening fordi de er redd for at de gjør noe feil og fordi de tenker på at andre kanskje synes at de ser «dumme» ut når de trener.

Det kan også være en høy terskel for mange jenter å trene med frivekter blant de «store gutta» som kan ta mye plass.

Hvis du får hjelp til å lære å utføre øvelsene riktig er det mye lettere for deg å gå inn i styrkerommet med selvsikkerhet. Dessuten er det ingen som tenker over hva du gjør når du trener, folk har mer enn nok med å fokusere på seg selv.

Øvelsene du lærer først bør være helt grunnleggende bevegelser som for eksempel varianter av knebøy, utfall, press og roing.

 2. Tren tyngre

De fleste nybegynnere trener serier med rundt 10 repetisjoner når de trener styrketrening. Det virker som at mange tror er at det er noe magisk med tallet 10! Hvis du gjør 10 repetisjoner med en vekt som du kunne gjort 20 repetisjoner med så kommer du ikke til å få de ønskete effektene som du egentlig er ute etter når du gjør 10 repetisjoner. Der er belastningen som avgjør om du øker i styrke eller muskelmasse.

Det er lurt å trene lett i begynnelsen når du lærer inn teknikk, men du bør ganske snart øke vektene så du kan begynne å se resultater i form av at du blir sterkere og former kroppen.

3. Vær interessert

Gjennom at du lærer mer om styrketrening kommer du til å få enda mer utbytte av treningen. Søk opp informasjon på nett eller bla i bøker så du får litt mer kunnskap om styrketrening. Spør gjerne din personlige trener eller en treningsinteressert kompis om det du lurer på om styrketrening, og be om å få en liten innføring i basicen. Hvis du får en større forståelse for teorien så kan også styrketreningen i praksis bli mye morsommere. Når du vet hvorfor du gjør det du gjør, og hva effektene er, så blir det mye mer motiverende å trene regelmessig.

4. Ikke gå for hardt ut

Det er vanlig å tenke at man burde trene et visst antall dager i uken, og veldig mange vil gjerne gå fra ingen til tre-fire dager med trening i uken. Da er det bedre å heller sette seg et mål som er mer realistisk å nå, for eksempel to dager med trening i uken, og så får flere økter bli en bonus i stedet. Gjør du det på denne måten kommer du ikke til å føle at du har mislyktes hvis du trener to dager i uken, derimot kan du være stolt av å ha nådd målet ditt.

5. Vær tålmodig

Du blir ikke sterkere eller mer muskuløs over natta, men du må regne med at det kan ta noen måneder med regelmessig trening før du ser synlig forandring på kroppen. Derimot kommer du antakeligvis til å kunne øke i styrke ganske raskt fordi nervesystemet tilpasser seg raskere enn muskelmassen øker i volum. Det er heller ingen hemmelighet at fysisk aktivitet får deg til å føle deg bedre.

Det er viktig at du trives med det du holder på med på trening, så du kan motivere deg til å trene regelmessig over en så lang periode!

 

Kommentarer

kommentarer