Myseprotein og appetittkontroll

myseprotein

Visste du at myseprotein kan bidra til å kontrollere din sult og appetitt?

Hva er proteinpulver?

Proteinpulver er proteiner som er utvunnet av kilder som soya, egg eller melk. Sistnevnte er den mest brukte kilden. Prosessen går ut på å fjerne vanninnholdet i proteinkilden slik at man sitter igjen med en pulverform. Dette kan enten gjøres ved at proteinet utsettes for høy eller lav varmebehandling. Lav varmebehandling er bedre da enkelte aminosyrer kan bli ødelagt ved høye temperaturer.

Biologisk verdi

Biologisk verdi er et mål på hvor effektivt kroppen kan utnytte en proteinkilde. Den baserer seg på aminosyreprofilen til de forskjellige kildene. Man kan også måle biologisk verdi av proteinet ved å kombinere to kilder sammen.

Biologisk verdi i enkelte proteinkilder:

Myseprotein isolat 159
Myseprotein 104
Egg 100
Eggehvite 88
Melk 88
Sojabønner 85
Kylling,biff, fisk 80-90
Kasein 71

Melkeproteiner og eggproteiner viser seg å være svært god proteinkilder nettopp på grunn av deres høye biologiske verdi. Vi vil derfor fokusere på disse to kildene i denne artikkelen.

Myseprotein

Myseprotein er det flytende biproduktet som blir igjen ved osteproduksjon. Myse blir til overs når melken koagulerer. Myseprotein inneholder beta-lactoglobulin, alphalactalalbumin og albumin. Dette er komplette proteiner som består av de essensielle aminosyrene som kroppen ikke klarer å produsere selv. Myseprotein har en biologiskverdi på 104. Igjennom årene har myseprotein som kosttilskudd blitt utviklet til å bli raskere opptakelig og renere, noe som har økt den biologiske verdien ytterligere og gjørø at vii dag både har det vi kaller mysekonsentrater, isolater og hydrolisert myse.

Mysekonsentrater har et høyere fett, laktose – og kolesterolinnhold enn isolater og hydrolisert myse. Den biologiske verdien er på 104 og proteinninnholdet kan variere fra 29-89 % i tørrvekt. Prisen på myse konsentrater er rimeligere enn isolater og hydrolisert myse da det er billigere å produsere.

Isolater går igjennom en ytterligere filtreringsprosess for å fjerne mer laktose og fett og proteininnholdet ligger vanligvis på 90 % +. I tillegg har myseisolat en biologisk verdi på hele 159 hvilket gjør den til en utmerket proteinkilde. Ulempen med myseisolat er at prisen generelt er ganske høy.

Hydrolisert myse er delvis brutt ned myseprotein som gjør det lettere for kroppen å ta opp og er utmerket å innta rett etter trening. Ulempen med hydrolisert myse er at det er svært kostbart. Pågrunn av dette så inngår de ofte i en proteinblanding.

Myseprotein og appetitt

Studier har vist at myseprotein effektivt kan brukes til å kontrollere appetitten.

En av mekanismene i myseprotein bidrar til å kontrollere appetitten, og kan bidra til å regulere blodsukkeret slik at du får bedre blodsukker kontroll.

En annen mekanisme er at myse har vist seg å kunne bidra til at kroppen frigjør appetittreduserende hormoner som cholecystokinin og GLP-1.

En studie viste blant annet at deltakerne som drakk en shake med myseprotein 90 minutter før de fikk lov til å spise fritt fra en buffet spiste signifikant mye mindre kalorier enn deltakerne som ikke drakk myseprotein før matinntak.

Her kan du se Proteinfabrikkens utvalg av proteinpulver.

Kilder

1. “Whey.” The Encyclopedia Britannica. 15th ed. 1994.
2. E.Allen,J.Davis,D.Douchet et al. Advances in modifying and understanding whey protein functionality. Trends in food science & technology 2002;13:5:151-159. 3. M Tunick . Whey processing, functionality and health benefits. Blackwell Publishing; IFT Press. pp. 1–13.

4. E.sumner, J.Murlin. “The Biological value of milk and egg protein in human subjects”.The Journal of Nutrition 1938;141:52-1.

5. Akhavan T, Luhovyy BL, Anderson. ”GH Effect of drinking compared with eating
sugars or whey protein on short-term appetite and food intake”. Int J Obes 2010 

6. Pal S, Ellis V “The acute effects of four protein meals on insulin, glucose, appetite and energy intake in lean men”.. Br J Nutr. 2010;11:1-8.

Kommentarer

kommentarer