Mirakelet fra helvete

Jeg understreker at dette ikke er et direkte treningsrelatert innlegg, men likevel har det mest sannsynlig hatt en eller annen form for påvirkning for treningen min. Samtidig vil jeg påpeke at jeg ikke uttaler meg som helsepersonell, men at dette er min subjektive mening og erfaring. Kanskje flere kan kjenne seg igjen.

Det har snart gått to måneder siden jeg sluttet med Isotretinoin. Jeg har vært litt reservert med å skrive om det på nettet fordi jeg ville være sikker på at det var det som gjorde at jeg fikk så problemer med styrken. Det er ikke ene og alene Isotretinoin-medisinen, men det var ikke noe bra kombinasjon med vektkuttet. Det er en kombinasjon av faktorer og en følgefeil etter Isotretinoin.

Siden jeg ikke kommer til bunns i dette så blir det vanskelig å si noe om det så jeg tenkte å skrive om mine erfaringer med medikamentet så kan andre gjøre opp sin egen mening om dette er noe de vil begi seg ut på. For hadde jeg visst at jeg kom til å bli så dårlig så hadde jeg aldri startet på det. Isotretinoin er et medikament som påstås å ha god effekt for de fleste ved akne.

Jeg har alltid hatt uren hud siden puberteten, men det tok helt av for noen år siden og med det mye kviser på ryggen. For noen år siden gikk jeg til legen med et utslett og han fant ikke ut av det så jeg endte opp hos hudlege. Han mente at det var en komplikasjon som følge av min fete hud. På det tidspunktet forberedte jeg meg på VM med utstyr så jeg sto over. Når jeg bestemte meg for å gå ned i vekt så tenkte jeg at jeg like gjerne kunne fikse opp i dette samtidig. Utslettet ble kurert første gang hos hudlege.

Skulle man velge å begi ser ut på dette så skal du få med noen gode råd fra meg:

– Kjøp den feteste fuktighetskremen du finner, bad i den. Kjøp leppepomade og legg en i jobbuksa, en i treningsbaggen, en i jakka, en ved siden av sengen, en på badet, en på kjøkkenet, og ha noen på lur. Hvis du går en time uten så går det deg riktig ille.

– Du blir kvalm av medikamentet. Du må spise det til et måltid som inneholder fett, fordi det er fettløselig. Du får en merkelig feberfølelse i kroppen av det så ta det på kvelden når du har spist en del mat mens det verste står på.

– Jeg fikk beskjed om å ta det pent med alkohol. Noen får beskjed om å ikke drikke idet hele tatt, og det er nok det beste. Andre får ikke noe føring på dette. Problemet med alkohol er at det avbryter medisinene så du får en del kviser etter å ha tatt det og ødelegger en liten bit av kuren. Det andre jeg merket mens jeg tok Isotretinoin var at jeg ble kjempedårlig av å drikke og minst dobbelt så dårlig dagen etterpå. Dette kunne jeg nok spart meg for. Du kan få leverskader også av å ta stoffet og da hjelper ikke kong alkohol.

– Vektkutt. Ikke kutt vekt når man tar det. Det viste seg å gjøre alt mye verre. Det som lindret en del av symptomene var å spise mer fett.

– Hendene mine sprakk opp når jeg benket med skjorte, som følge av trykk og ekstra vekt, så NM i benk utgikk rimelig greit. Det viste seg å være lurt å stå over kuren mens jeg forberedte meg på VM.

– Jeg ble veldig kald på føttene og hendene og det er visst ikke helt uvanlig, men jeg ble også solbrent. Faktisk ble jeg påvirket av solen selv om jeg bare satt innendørs. Å ta dette vinterhalvåret eller sommerhalvåret er litt som å velge mellom pest og kolera. Hvis du hater sommeren og liker TV-spill så kjør på. Hvis du liker å bo oppå en peis med ti pledd på deg så ta det om vinteren. Jeg klarte heller ikke å holde på varmen på trening. Det øker nok skaderisikoen endel.

– Hvis jeg gikk for lenge mellom hvert måltid så fikk jeg hes stemme, vann i øret og tinitus. Jeg hørte også dårligere som følge av dette. Nevnte jeg ikke kutt vekt?

– Det som ble aller verst for meg var jeg fikk muskelstivhet, leddstivhet og ble kraftløs. Kraftløsheten gikk til en stor grad over i overkroppen, men vedvarte i låra og hofta gjennom hele kuren. Det har gjort at jeg ikke kunne trene knebøy mer enn to dager i uken siden jul. Kraftløsheten er bedre, men kjenner ennå ganske bra ennå i låra.

– Jeg fikk også uklart syn, problemer med å kjenne igjen folk, neseblod, småkutt på grunn av tynn hud og sår brukte mye lengere tid å lege seg. Disse bivirkningene har gått over.

Frank Zappa sang en gang «beaty knows no pain». Mine erfaringer er at dette stemmer på prikk. Det jeg har igjen for dette er ingen kviser på ryggen og ikke noe dø hud på føttene. Den siste der kom som en bonus. Jippi.

Kommentarer

kommentarer