Min fitnessdiett

Det er ikke uvanlig at fitnessutøvere skriver i bloggene sine at de ikke vil dele diettene sine med leserne fordi diettene er tilpasset nettopp dem. Jeg tror dessuten at mange spiser så ekstremt lite mat at det også er en grunn til at de ikke ønsker å dele det med andre.

Jeg velger å dele min diett her for å vise at det finnes flere måter å redusere mengden kroppsfett på, og at det går an å komme i form uten å sulte seg, og uten å bruke doping.

Jeg er 156-159 cm høy (avhengig av hvor jeg måler meg) og har en trivselsvekt på rundt 57-58 kilo, og målet for årets scenevekt er 52 kilo.

Oppstartsfase
På denne oppkjøringen mot NM bestemte jeg meg for å begynne dietten relativt sent fordi jeg har kommet i god form for tidlig på tidligere dietter, og fordi jeg synes at det er ganske ubehagelig å være på diett (til tider). Jeg begynte så smått å korrigere kostholdet i midten av juli, og da spiste jeg 3000 kcal om dagen. Så tok jeg meg et par ferier (også ferie fra diett), men trente bra hele veien. Treningen i denne perioden var styrkeløft fordi jeg hadde meldt meg på regionsmesterskapet i styrkeløft siste helgen i august.

Oppkjøringsfase
Etter regionsmesterskapet (der jeg fikk en fin andreplass) var det seks uker igjen til NM, og da begynte jeg på «ordentlig» diett. Siden da har jeg spist omtrent 2000 kcal om dagen, og en dag i uken har jeg spist litt ekstra for å holde motivasjonen ved like og for å få følelsen av energipåfyll. Jeg spiser fortsatt 2000 kcal og går fortsatt ned i vekt og/eller fettprosent. Jeg bruker badevekten og speilet som målemetoder, og jeg kommer ikke til å justere ned mengden mat med mindre jeg ser at jeg stagnerer.

Peak week
Det er mye hype rundt den siste uken. Jeg kommer ikke til å pine meg selv ved å drikke litervis med vann og kutte salt. Det jeg muligens kommer til å gjøre er å dra ned på treningsmengden og kutte litt på karbohydratene. Spise litt mindre grønnsaker for å få en flatere mage. Ellers bare fortsette som vanlig og stresse kroppen minst mulig.

Dagsmeny

En dagsmeny for meg kan se slik ut:

Frokost – pannekaker av banan, egg, havregryn og blåbær, kanel, salt og kardemomme.

Lunsj – kyllingfilet, ris, wok med kokosmelk og currypaste med lime.

Mellommåltid – en proteinshake eller en proteinbar og et par frukt.

Middag – karbonadedeig, ris, grillede grønnsaker, yoghurt naturell.

Kvelds – cottage cheese med frossen banan, jordbær og nøtter.

Jeg synes det er ekkelt å være sulten så jeg spiser mye grønnsaker og holder energiinntaket så høyt som mulig så lenge som mulig. Jeg vet om mange som må ligge mye lavere enn meg i energiinntak, og jeg tror at jeg «slipper unna» med å spise så mye fordi jeg generelt er veldig aktiv. Jeg klarer ikke å sitte i ro lenge av gangen, og føler at jeg må få ut en «kvote» med energi hver dag for å falle til ro (jeg har faktisk ingen bokstavkombinasjon-diagnose, det er bare sånn jeg er). Jeg driver ikke med såkalt «cardio» som mange andre fitnessutøvere gjør, men jeg går på turer. Det gjør jeg hele året, uansett om jeg skal konkurrere eller ikke. Jeg går og hører på podcaster eller går tur med venner, og får ut energi. Fordi jeg konkurrerer i athletic fitenss har jeg trent en del på romaskin de siste ukene, og prøver også å få løpt litt for å forbedre kondisjonen. Jeg trener styrketrening fire til fem dager i uken, og da trener jeg ordentlig tungt med fokus på prestasjon og progresjon.

Ellers så tror jeg at erfaring spiller inn. Jeg har vært på noen dietter tidligere og vet hva jeg går til. Det virker også som at kroppen kommer lettere i form etter man har vært igjennom noen dietter. Det er også en stor fordel at man ikke skal ned så ekstremt mange kilogram, og har en relativt bra form før diettstart.

https://

 

https://

Kommentarer

kommentarer