Maria Letnes (28): – Året 2019 har ikke gått helt veien enda, men det skal gå!

28 år gamle Maria Letnes fra Trondheim ble Europamester i styrkeløft i 2018, Norgesmester i 2016 og 2018 og fikk sølvmedalje i VM i benkpress i 2019.

Hun har også norgesrekorden i total (knebøy, benkpress og markløft sammenlagt) og i benkpress i klassen -72 kg. De beste løftene i konkurranse er 175 kg knebøy, 125 kg benkpress og 197,5 kg markløft. Nylig deltok maria i VM i styrkeløft i Helsingborg.

Fortell litt om deg selv?
– Jeg er fra Inderøy i gamle Nord-Trøndelag, men har bodd i Trondheim i 13 år der jeg nå bor sammen med kjæresten min. Jeg startet med styrkeløft i 2014 og ble tatt ut på landslaget i 2016. Jeg tok norgesrekord på mitt første styrkeløftstevne i total og benkpress. Siden har jeg deltatt på flere NM, EM og VM. Min siste konkurranse i skrivende stund var VM i Helsingborg i 2019, forteller 28-åringen.

– Jeg har alltid vært en veldig aktiv person og har drevet med ulike idretter opp igjennom årene, som blant annet kickboksing, MMA, håndball, fotball, ridning og brasiliansk jiu-jitsu. Skal jeg beskrive meg selv vil jeg si at jeg er en åpen og omtenksom person med sterke meninger. Jeg liker å jobbe med folk, noe som har ført meg til å søke en utdanning innen helse og omsorg. Til høsten starter jeg på andre året på vernepleierutdanning, fortsetter Maria.

Den sterke dama sier hun brenner for trening, og at hun er spesielt glad i både styrkeløft og brasiliansk jiu-jitsu.

– Jeg digger kombinasjonen av å være sterk og god i kampsport. Det er til tider vanskelig å kombinere styrkeløft som toppidrett og brasiliansk jiu-jitsu ved siden av, men det funker bra å periodisere. I en periode var jeg oppe i ni treninger i uka, med styrkeløft og brasiliansk jiu-jitsu, men det sier seg selv at det ikke går i lengden. Man skal ikke undervurdere verdien av hvile.

Hvordan trener du nå for tiden?
– VM kommer veldig tett opp mot NM i år. Jeg har derfor jobbet med å holde formen og maskineriet i gang etter VM. Akkurat nå er jeg dermed i en (liten) oppkjøring til NM siste helgen i juni. NM blir få dager etter VM, men jeg satser på at formen holder seg og at jeg kan gjøre et godt NM selv om kroppen er noe sliten. Etter NM skal jeg trene jiu-jitsu igjen, det gleder jeg meg veldig til!

Hvordan ser kostholdet ditt ut, og bruker du noen kosttilskudd?
Frem mot VM og NM måtte jeg være litt ekstra påpasselig med energiinntaket da jeg var litt for tung for klassen min. Da har jeg fokus på ren mat med høyt inntak av proteiner, fett og litt karbohydrater. Ellers har jeg et normalt sunt kosthold, men passer på å få i meg nok i perioder med mye trening. jeg tar kreatin, vitaminer og mineraler fra Proteinfabrikken og Omega3.

Hva er målet ditt med treningen?
Målet mitt med treningen er å bli så sterk som mulig, og ett mål er å løfte 500 kg totalt i løpet av året, det hadde vært kult! Det er fult mulig, men det må klaffe på stevne og det er ikke alltid så lett. Hvis jeg samler mine beste løft er jeg på 497,5 kg, snaue 2,5 kg unna, men som sagt skal det løftes på ett og samme stevne, sier Maria.

– Året 2019 har ikke gått helt veien enda, men det skal gå! Målet er også å bli så god som mulig i brasiliansk jiu-jitsu, og forhåpentligvis få blått belte innen noen år.

Hva er det som motiverer deg?
Helt ærlig er det ikke alltid motivasjonen er på topp. Det tror jeg det er få som har, men etter mange år med trening blir det en livsstil og man føler seg nesten tom og rar uten å trene. Jeg er avhengig av å trene, det gir meg så mye mestringsfølelse og man skal ikke kimse av endorfinene etter ei god økt. Dørstokkmila kan være fryktelig lang noen ganger, men det er sjelden jeg har angret på ei treningsøkt. Det skal sies at jeg har angret noen ganger, men det handler om at jeg ikke har lyttet til kroppen når den sier ifra at den er sliten og trenger mer hvile. Jeg motiveres av følelsen av å få til de målene jeg har satt meg. Det er nok det jeg liker så godt med styrkeløft også, det er en så målbar idrett. Ellers blir jeg motivert av sterke kvinner som viser guts og stå-på-vilje. Kvinner som er tøffe, med bein i nesa som ikke er redde for å skille seg ut. Ikke bare innen styrkeløft, men all slags tøffe kvinner som jobber hardt og er på toppen i sine respektive idretter.

Du kan følge Maria på Instagram: @marialetnes

Kommentarer

kommentarer