Kostholdet og treningen etter fitnesskonkurranse

Det har gått tre uker siden Oslo Grand Prix 9.april som var min siste athletic fitness-konkurranse for sesongen. Siden den gang har jeg gradvis begynt å trappe opp matinntaket og jeg har begynt med et nytt treningsprogram.

Når det gjelder kostholdet så spiser jeg egentlig ikke så veldig annerledes enn det jeg gjorde på konkurransediett når det er snakk om type matvarer. Mat jeg spiser mye av er for eksempel egg, nøtter, grønnsaker, magert kjøttpålegg, speltlomper, ris, karbonadedeig, cottage cheese, havregryn, bær og frukt.  Så det er altså ikke selve matvarene som er den største forskjellen for min del. Selvfølgelig er det nå rom for flere andre mat- og drikkeprodukter enn det var på konkurransedietten, og jeg har spist både smågodt, kake på jobb, sjokoladenøtter, is og pizza den siste uka, men det er heller mengden som er den største forskjellen, naturlig nok.

I løpet av de siste månedene frem til konkurranse så har jeg gradvis trappet ned kaloriinntaket for å deffe meg ned til konkurranseform. Det i seg selv har ført til at magesekken har blitt mer og mer vant med mindre mat slik at jeg nå blir fortere mett av mindre porsjoner sammenlignet med tidligere.

Magesekken er svært tøyelig og ikke minst tilpasningsdyktig, så når man gradvid spiser mindre porsjoner og mindre mat, så vil også magesekken og kroppen etter hvert justere seg etter dette. Det samme gjelder jo selvfølgelig da motsatt vei, jo mer mat du spiser, jo mer tøyelig blir magesekken over tid, og desto mer mat trenger du for å føle deg mett.

Med tanke på at magesekken min nå «tåler mindre mengde» mat enn tidligere, så er det viktig å ikke gå helt bananas med matinntaket, men gradvis øke porsjonene slik at kroppen og fordøyelsessystemet får tid til å henge med. Kort fortalt så må kroppen få tid til å omstille seg, og det er også greit at energioverskuddet de neste ukene ikke utelukkende blir lagret som fett, men at det blir en god balanse mellom å bygge opp både muskellager og fettpolstring.

Mentalt sett synes jeg at jeg takler overgangen fra konkurransediett til et mer normalt kosthold veldig bra.

Det er jo ingen hemmelighet at mange går på en smell, både matmessig og psykisk etter en konkurransediett der mange hiver innpå alt man har nektet seg selv de siste månedene, og nå endelig kan «ta igjen det tapte». Det igjen kan føre til at vekta fyker opp og jeg har hørt om mange som går opp 5-6 kilo de første dagene etter konkurranse. Dette er ikke unormalt, men det er mange som får seg en psykisk knekk etter at vekttallet plutselig fyker opp noen kilo på relativt kort tid.

Det er viktig å huske på at det er normalt å føle seg oppblåst, «feit» og vannete, men kroppen må få tid på å omstille seg og i det hele tatt komme i balanse. For mange er dette derfor midlertidig kilo som stabiliseres over tid, og man må ikke la vekttallet ødelegge dagen eller uka bare fordi det viser noe annet nå enn det det gjorde uka før.

FullSizeRender

Jeg for min del vet jeg trenger mer energi til å øke muskelmasse og styrke, jeg trenger mer mat og drikke for å bygge en enda bedre, sterkere og sunnere kropp og samtidig vet jeg at når jeg begynner å øke styrken igjen, slår mine gamle personlige rekorder og kjenner endorfinrusen av den treningsgleden, så er det jo tross alt det som er det som gir meg treningslyst, energi og mestringsfølelse, ikke om jeg har synlig «cuts i lårene» eller «sixpack» eller ei den morgenen. Og det er jo faktisk sånn at for å bygge en bedre og sterkere kropp med en enda bedre konkurransefysikk til eventuelle senere atheltic fitness-konkurranser, så trenger også kroppen påfyll for å bli større, mer muskuløs og så videre. Siden konkurransen i Oslo Grand Prix har jeg gått opp to kilo, så hittil synes jeg at jeg har en fin og jevn vektoppgang.

Ja, det er en del av gamet å «deffe seg ned i form», men jammen er det viktig å huske på at det er en del av gamet å bygge seg opp igjen også. 

Når det gjelder trening så har jeg fått program fra min kjæreste som er personlig trener og styrkeløfter. Programmet består av seks treningsdager med fokus på å øke styrke og bygge muskelmasse generelt, og dette programmet skal jeg kjøre noen uker som en slags «innkjøringsfase» for at kroppen og nervesystemet skal bli vant til nye treningsrutiner. Det nye treningsprogrammet inkluderer øvelser som for eksempel ulike varianter av knebøy, markløft, pullups, dips, ettbeinsøvelser og benkpress. I tillegg er det lagt inn forslag til kondisjonsøkter på tredemølla og romaskin.

Jeg er i alle fall supermotivert til å fortsette de gode treningsrutinene der mestringsfølelse og treningsglede er det viktigste!

https://

24 timers mellomrom mellom disse bildene. Den ene dagen får man tryllet frem mageruter ved hjelp av lys og karbo-trøkk, neste dag er magen bare flat mens skuldrene popper. Kroppen er et fascinerende maskineri? Uansett så vil jeg sakte, men sikkert nå gradvis øke matinntaket fra og med i kveld etter fotoshoot sammen med @freaa som også har vært på diett de siste månedene. Jeg har lært så utrolig mye om både meg selv, kroppen og kosthold de siste månedene og fått erfaringer, kunnskap, kompetanse og forståelse jeg aldri kunne ha lest meg til fra en bok eller opplevd noe annet sted. Dette tar jeg med meg både i min jobb som ernæringsrådgiver, trenings&kostholdsblogger og også som privatperson. Nå sier jeg ha det bra til sceneformen ?? og heihei ?? til mer mat, mer energi, tyngre vekter og mer styrke! ?? #treningsforum #shapeupnorge #athleticfitness #treningsglede #fitnessxpress

Et bilde publisert av Silje Bjørnstad (@silje_bjornstad)

https://

Kommentarer

kommentarer