Ikke la nyttårsforsettet glippe: Slik holder du motivasjonen på topp

go to the gym

pf logo

Å holde nyttårsforsett er ikke enkelt. Det er rett og slett vanskelig å endre vanene sine, men med en god plan og et målrettet fokus er det ikke bare fullt mulig. Det er gøy. La Proteinfabrikken vise deg hvordan.

Januar er den dårlige samvittighetens måned. Du har som de fleste andre spist og drukket over evne. I det nye året skal juleflesket til pers. Du er innstilt på å betale prisen. Blod, svette og tårer må til for å komme i form og hamle opp med dissende valker og en gryende dobbelthake. Du gyver på med dødsforakt. Etter to uker føler du framgangen. Etter fire ser du den. Etter seks begynner du å sluntre unna. «Det kan da ikke være så farlig å misse ei trening?» Etter åtte er du tilbake der du startet. Den nyinnkjøpte ergometersykkelen har blitt et fryktelig dyrt og upraktisk klesstativ. Tanken på treningssenteret vekker skyldfølelse, ikke fandenivoldsk treningsiver. Frukt, grovbrød og proteinrike middager er byttet tilbake til ferdigpizza, potetgull og brus. Ei gryende dobbelhake hilser deg i speilet hver morgen.

Kjenner du deg igjen? Antagelig litt i hvertfall. For vi har alle vært der. Mer eller mindre. Å skape en varig ending i livsstil krever nemlig mer enn viljestyrke. Det krever strategisk planlegging, dyp motivasjon og treningsglede. Verre er det ikke. La oss vise deg hvordan du lykkes der du tidligere har feilet.

Endring, bevissthet og kosthold

Uansett hvilke mål du har satt deg er kosthold en avgjørende faktor for å nå dem. Du blir hva du spiser. Det kan derfor være lurt å bruke den samme journalen til å føre dagbok cuatroover hva du får i deg, når og hvordan. Mange som begynner å trene regelmessig for første gang – eventuelt for første gang på lenge – blir overrasket over apetitten. Og ja, man kan proppe i seg mer når man trener regelmessig, men det er ekstremt viktig at man spiserriktig og til rett tid. I tillegg til et sunt, regelmessig og allsidig kosthold, kan det derfor være lurt å «sikre» at du får i deg nok og riktig næring i forhold til aktivitetene du gjør for å nå målet ditt. Heldigvis finnes det i dag enkle løsninger skreddersydd nettopp dette formålet. Prøv for eksempel CUATRO. Dette er en den ultimate sportsernærings-serien for deg som ønsker et komprimert og komplett kostilskudd, uansett aktivitet og ferdighetsnivå.

cuatro gelFor at du skal være forberedt til å yte på ditt beste under treningen er det viktig at du har tilstrekkelig med energi før trening. Her kan du velge mellom pulvertilskuddet red forceenergi- gel og energibar med koffein. bar

 

 

 

Planlegging

Hvis du feiler i planleggingen, legger du en plan for å feile. For å oppnå en varig endring i livet ditt må du først som sist innse at DU må forandre deg. Vil du ha vaskebrett, sterk rygg eller ei spretten rumpe, innebærer det faktisk en langsiktig og kontinuerlig prosess hvor du må sette kropp og helse øverst på prioriteringslista hver bidige dag.

Begynn derfor med å sett deg konkrete, realistiske mål. «Å komme i form» er alt for diffust. Et mål MÅ være målbart. Er det ikke målbart er det ikke et mål. Sett deg mål du kan nå. Gode mål kan for eksempel være:

  • Trene minst tre ganger i uka
  • Gå ned «x» antall kilo
  • Komme seg ned i refransejeansene fra i forfjor
  • Fullføre Oslo maraton
  • Bli i stand til å ta «x» antall kilo i markløft eller i benken

Bruk målet som motivasjon

Når du har satt deg ett – eller flere – tydelig, gjennomførbare og konkrete mål, så skal du forsøke å visualisere for deg selv hvordan du vil føle deg i det øyeblikket du har klart å gjennomføre det.  Hvordan vet du at du har nådd målet ditt? Hvordan vil du føle deg når du har gjort det?

Når du har det klart for deg selv hvorfor du har satt deg et mål mål, og hva du vil oppnå med det, blir det langt lettere å holde på motivasjonen. Mange av de som lykkes skriver ned ei liste med punkter som sier noe om hva de tjener på å oppnå målet sitt. Ei liste du kan ta fram og se på når dørstokkmila blir truende lang.

Bryt ned målet i delmål

Spør deg selv om hva du må gjøre for å komme dit du vil. Hvilke delmål må du oppfylle på veien mot hovedmålet? Disse delmålene må også være konkrete, men det er lurt å fokusere på prestasjon og ikke resultat.  Det er repetisjon, arbeid over tid og et langsiktig fokus som til slutt gir deg de resultatene du ønsker. Når det kommer til å endre en inngrodd og mindre bærekraftig livsstil, er veien like viktig som målet. Vær derfor nøye med å velge veien du vil gå og vær påpasselig med følge den.

Langsiktig bevisstgjøring

For å bevisstgjøre deg selv er det lurt å føre en journal hvor du kan noterer ting som fører deg nærmere målet. Noterer du flittig – og følger veien mot målet – vil du alltid kunne gå tilbake å se hvor flink du faktisk har vært. På den måten kan en journal gi deg akkurat den gode følelsen som gir deg lyst til å jobbe på. Går du opp på vekta morgen etter morgen – enten for å se om den har gått opp eller ned alt etter som hva målet ditt er – blir du bare deprimert. Endring tar tid. Ei vekt kan aldri fange opp det, men det kan en journal.

En varig «endring» skjer på mange plan

Å forandre seg skal ikke være enkelt. Det er jo tross alt en grunn til at du har valgt å bli som du er. Av den grunn er det tre aspekter som må oppfylles for å få til en varig forandring av din livsstil. Disse er; fysisk, sosial og mental endring.

For å få til en fysisk endring må du forandre måten du bruker kroppen din på. Kanskje du må bevege deg på nye steder, nye måter, eller til andre tider? Alt du gjør – hele dagen, hele året – henger sammen med bevegelser på en eller annen måte. Hvordan vil du bruke kroppen din i det daglige for å nå målene dine? Hvor ofte kan du bytte ut bilen til fordel for sykkelen? Kan du bruke trappene i stedet for heisen? Når var du sist i skogen? Kan ei uke i fjellet gi mer overskudd enn en tur til syden?

Du må også endre dine sosiale vaner. Ved å fortelle venner og kjente om målene dine vil de kunne hjelpe deg til å holde på motivasjonen simpelthen ved å skjønne dine «nye» valg og prioriteringer.  Mennesket er dessuten et sosialt dyr, det er lettere å opprettholde nye vaner sammen med andre. Det blir for eksempel lettere å komme seg ut på trening hvis du har en fast treningsavtale med noen.

Ingenting er så motiverende som lyst

oxygen protein bar

Det viktigste – og sannsynligvis vanskeligste – aspektet er den mentale endringen du må igjennom.  Ditt tankemønster er helt avgjørende for å opprettholde motivasjonen. Heldigvis finnes det en motivasjonsfaktor som er sterkere enn alle andre. Den heter «lyst.» Har du lyst til – eller på – noe er det for de aller fleste av oss overraskende enkelt å få det til. Lyst er en sterk drivkraft som ikke bare holder deg gående, lysten gjør også den verste anstrengelse morsom. Så da blir det store spørsmålet; hvordan få lyst? Svarene på spørsmålet er sikkert like mange som det finnes mennesker, men det finnes fellesnevnere.Mennesker får mye mer «lyst» til å gjøre noe hvis de roses enn hvis de rises. Sørg derfor for å si pene ting til deg selv når du følger veien du har staket ut og belønn deg selv hver gang du har sjansen. En god måte kan være unne seg noe godt. Belønn deg selv med en PF Oxygen Protein Bar etter hver trening for eksempel. I den får du ikke bare en myk og god lekkerbit med et deilig overtrekk av mørk sjokolade, du får også i deg en god porsjon proteiner og energi. Med andre ord en fin belønning for både kropp og sjel.

big bar 100

Er du på jakt etter en virkelig måltidserstatter, som i tillegg smaker utrolig godt, så bør duprøve Big 100 Bar. Den er proppfull av energi og proteiner. Akkurat det du trenger for å holde maskineriet i gang mellom de faste måltidene.

Hva venter du på. Kom i gang NÅ!

 

Kommentarer

kommentarer