Ikke kast restematen i søpla!

Nordmenn kaster enorme mengder mat hvert eneste år. Ifølge en artikkel publisert på forskning.no fra 2015 så kaster vi til sammen 300.000 tonn mat hvert år som kunne ha vært spist. Årsaker? Datostempling, matrester og dårlig planlegging.

Men, det er for eksempel forskjell på merkingen «Best-før-dato» og «Siste forbruksdato». Ifølge Mattilsynet skal du vært obs på produkter merket med «Siste forbruksdag», fordi maten kan bli helsefarlig etter siste forbruksdag. Datomerkingen er oftest satt ut i fra mikrobiologiske hensyn, noe som vil si at etter siste forbruksdato kan det oppstå mikroorganismer i maten som kan gjøre deg syk dersom du spiser produktet. Når det derimot gjelder «best-før-dato» så er det mange produkter som holder seg helt fint langt over denne datostemplingen og som du trygt kan spise! Dette kan være egg, meieriprodukter, overmodne frukter og  grønnsaker – dette er perfekte ingredienser til blant annet bakst, smoothies, supper og grønnsaksmos. Og det er selvfølgelig ikke sånn at et produkt bare «mister» alle sine vitaminer og mineraler så fort varen passerer best-før-datoen.

LES OGSÅ: Ikke kas gammel melk – den er holdbar lenger enn du tror!

Selv er jeg opptatt av å kunne bruke matrester til å lage nye måltidskombinasjoner fremfor å hive det i søpla. Helgematrester, ostestumper, påleggsrester og lignende blir til nye salater, alt-i-ett-former, sandwicher og så videre.

Kort oppsummert; Bruk nesa, øyne og munn, og rett og slett sunn matfornuft! I tillegg til at du kan bruke kreativiteten til å lage nye oppskrifter og måltider, så er det også fordelsaktig for både lommebok og miljø å redusere matsvinn.

Mandag – en perfekt dag til å lage kreative restemat-måltider fra helgemat-og-kjøleskap-rester før man gjør unna ukeshandelen! ? Dagens lunsj ble restesalat med søtpotet-terninger, kyllingfilet, paprika, agurk, mozzarellaost og et solid dryss med nøttefrutti som topping. Næringsrikt og mettende, og ikke minst fargerikt (farger er også en viktig del av en god måltidsopplevelse). Ikke kast mat fordi "det bare er igjen en liten stump", "rotgrønnsakene er ikke så faste som de en gang var" eller "meieriproduktet og eggene har passert "best-før-datoen." Det er for eksempel ikke sånn at et produkt "mister" alle sunne næringsstoffer eller er dårlig bare fordi den er av litt eldre dato eller kanskje ser noe annerledes ut… Bruk sunn fornuft og benytt heller restemat-muligheten til å være kreativ på kjøkkenet, og til å lage nye spennende og smakfulle måltidskombinasjoner ? #matglede #godtno #vgvektklubb #shapeupnorge #proteinfabrikken #treningsforum

A post shared by Silje Bjørnstad (@silje_bjornstad) on

Kommentarer

kommentarer