Ikke kast «gammel» melk!

Melka er holdbar lenger enn du tror!

Melk og sjokolademelk er begge to populære drikker for mange som trener. Meieriproduktene bidrar med både fullverdig protein, karbohydrater samt ulike vitaminer og mineraler som kalsium, jod og B-vitaminer.

Olympiatoppen og flere ernæringseksperter har flere ganger omtalt melk og sjokolademelk som naturens egen styrkedrikk. Men mange kaster melka før man egentlig må, på grunn av «best før»-datoen som står på kartongen. Denne datostemplingen har imidlertid lite å si og det anbefales at du heller bruker dine egne sanser og sunn fornuft til å avgjøre om melken fortsatt kan brukes.  Lukt, smak og se på melken før du avgjør om den må kastes.

Det er viktig å påpeke at det er forskjell på «best før» og «siste forbruksdato».

Forbruksdato brukes for eksempel på kjøttprodukter og betyr at produktet helst ikke skal spises etter den angitte datoen. Dette er fordi det da det er risiko for oppblomstring av sykdomsfremkallende bakterier. Alle meieriprodukter er derimot merket med en «best før dato». Dette betyr at produsenten garanterer for kvaliteten på produktet helt frem til denne datoen, men det betyr ikke at melken MÅ kastes etter denne datoen.

Junge Frau trink Milchshake beim Sport

Opplysningskontoret for Meieriprodukter testet nylig melkens holdbarhet. De brukte kartonger med lettmelk og ekstra lett melk. Kartongene ble åpnet 5 dager i forkant av «best før»-datoen, på selve «best før»-datoen, 5 dager etter og 10 dager etter. Melken ble oppbevart på vårt kjølerom (2°C) og lukt, smak og utseende ble vurdert daglig. Resultatene viste at melka holdt seg fin og var drikkbar etter «best før»-dato.

Det som er med på å påvirke holdbarheten til ulike produkter er temperatur, lys og lukt.

Riktig oppbevaring er derfor viktig for å opprettholde holdbarheten. Hvordan melken holder seg er derfor svært avhengig av hvordan den har blitt håndtert. Melk skal oppbevares kjølig, helst mellom 2 og 4 grader. Ikke sett melka i sollys og sett den raskt inn i kjøleskapet etter handleturen. Vær også klar over at utildekkede matvarer med sterk lukt kan gi melken smaksfeil om de står sammen i kjøleskapet.

Hvis du er skeptisk til melk som har passert best før-datoen, eller du synes den lukter eller smaker rart, så kan du fortsatt bruke den i matlagingen. Denne melka kan for eksempel fint brukes i vaffelrører, pannekaker og bakst.

Kilde: https://www.melk.no/melk-og-meierifakta/norsk-melk/hvor-lenge-er-melk-egentlig-holdbar/

Hommade pancakes with strawberries

Kommentarer

kommentarer