Hvordan skape en sunnere treningskultur?

Dette var temaet på Antidoping Norge sin årlige nasjonale samling som jeg deltok på nå nylig. Jeg var invitert til å bli med i en paneldebatt rundt temaene trening, kropp og prestasjon. I den forbindelse har jeg reflektert mye rundt hva som er en sunn treningskultur, og hva som eventuelt er med på å skape et usunt fokus.

Jeg tror at motivasjonen til hvorfor man trener er med på å bestemme om treningskulturen blir sunn eller usunn. Derfor spurte jeg følgerene mine på Instagram hva som var deres motivasjon til å trene regelmessig og spise sunt, nok og næringsrikt. I etterkant hadde jeg en meningsmåling der jeg spurte om de opplevde treningsprofiler eller influencere på Instagram som motiverende eller demotiverende. Det som var interessant var at ingen oppga treningsprofiler som en motivasjon for å trene regelmessig og spise sunt, men rundt 85 prosent mente i meningsmålingen at influencere var en kilde til motivasjon.

Det jeg tenker om dette er at jeg er glad for at mine følgere har en motivasjon til å trene som ikke grunner i andre personer, og hva de gjør eller hvordan de ser ut.

De aller fleste hadde en indre motivasjon i form av bedre fysisk og psykisk velvære, mer energi, bedre humør og overskudd. Noen sa at de ønsket å ha en sunn kropp som skal klare å både bære fram barn og å takle alderdommen. Noen svarte også at de trente for å prestere i konkurranser, eller for å føle seg bedre i form av at et sunt kosthold gir mindre oppblåsthet. At de vil ha en sunn og frisk kropp slik at de kan ta vare på familien sin. Noen synes at det føles bra og er tøft å være sterk og ha god kondisjon, og at å ha en veltrent kropp gir en følelse av frihet fordi kroppen ikke er noe hinder til å gjøre det de vil. Mange synes at resultater er en god kilde til motivasjon, og dette er også et svar som jeg ofte får fra mine online klienter.

Jeg er også glad for at de fleste føler seg motivert av treningsprofiler, for jeg hadde på forhånd trodd at flere skulle stemme at det var demotiverende. Å hente motivasjon fra andre kan være en sterk drivkraft til å trene og ta vare på helsen sin.

Til tross for at så mange synes at treningsprofiler er motiverende, så var flott at ingen oppga det som kilde til motivasjon da jeg spurte om hva som motiverte til trening og sunt kosthold. Alle som svarte hadde en indre motivasjon som drivkraft, noe som er en viktig komponent i å lykkes med å opprettholde gode livsstilsvaner.

Jeg tror at å hente inspirasjon fra treningsprofiler som har fokus på helse og velvære skaper en sunnere treningskultur enn å la seg motivere av personer som for det meste viser kropp og hud. Det er ikke noe i veien for å ha en godt trent kropp, og å ha et ønske om å vise den frem, men for min del mister det litt av poenget når man ikke får se treningen og kostholdet som faktisk har formet kroppen. Her tror jeg at man kan bli litt lurt – vi ser ikke alle timene med trening, hvor mye (eller lite) mat som disse profilene spiser og heller ikke de eventuelle ulovlige preparatene som noen benytter seg av for å oppnå en tiltalende fysikk.

Jeg håper at jeg kan bidra til å skape en sunnere treningskultur ved å vise treningsglede! At dersom man ikke er en idrettsutøver så trenger ikke trening å være blodig alvor, men noe som er gøy, meningsfylt og som fremmer helse.

Å inspirere til å finne en treningsform som du liker, slik at treningen opprettholdes over tid. Nå når jeg ikke konkurrerer i fitness ønsker jeg heller ikke å ha fokus på kropp (bortsett fra en og annen biceps-flex fordi jeg der og da føler meg bra). Jeg vil vise at et næringsrikt og sunt kosthold ikke innebærer å spise på en spesiell måte, men at det er mange veier til god helse.

Kommentarer

kommentarer