– Hvor mye og hvor hardt bør vi trene?

Jeg er bekymret over vår generasjon! Hvor gamle blir vi? Jeg vil dele noen tanker jeg har hatt i det siste rundt dette om hva som er sunt og ikke. De jeg sikter til nå er dem som konkurrerer i idrett.

Jeg tenker på hvor mye og hvor hardt vi bør trene?

Folk flest vet hva som er sunn mat og og ikke. Det som gjør meg veldig betenkt er at nå er det så høyt fokus om å trene hardere og mest mulig. Skal vi trene ti timer i uken eller tjue? Hvor mye tåler hjertet og kroppen? Våre besteforeldre og foreldre trente på en helt annen måte enn vi gjør i dag. Det var idrett før ja, men nå er det på ett annet nivå.

Vi ser hvilke form de eldre generasjonene er i når de eldres og blir pansjonister. Vi legger merke til hvor gamle de blir. Så vi vet at noe har de gjort rett.

Vi ser ulike eksempler på god helse og dårlig helse. Hva kommer til i hende med oss, vi som er i 20-årene i dag? Konkurrerer og trener til vi svimer av. Nå vil staten at vi skal jobbe til vi er 70 år. Kommer vi til å ha friske knær og en rygg som fungerer når vi blir besteforeldre?

Jeg er svært spent og litt bekymret for å være ærlig.

Jeg er strongmanutøver med sunne verdier. Selv som dopingfri er det en belastning å veie tett opp mot 130 kilo. Å gå rundt med 440 kilo på nakken, løfte 160 kilo over hodet og løpe med kofferter på nesten 160 kilo per stykk.

Jeg velger å gjøre disse tingene for at føler jeg meg levende!

Vi lever bare en gang, og hvis man er født sterk så mener jeg at det er strongman en bør konkurrere i. Jeg går til legen cirka 1 gang i året hvor jeg tar blodprøver og alle slags målinger. De reagerer hver gang på hvordan en på 130 kilo kan ha perfekt blodtrykk på 115 i overtrykk. Da sier jeg at jeg trener mye! De sier «Ja vi ser jo det». Legene er skeptiske til slik kroppsmasse selv om alle prøvene er supre. Da lurer jeg på hvilke vei det går med meg og andre. Legene mener det er en belastning uten å kunne komme med en skikkelig rapport. Det er noe annet å være overvektig i form av fedme, der er det gjort forskning og viser hvor stort det skader kroppen.

Er det sånn at noen år er vi som supermann og senere noen krøplinger?

Jeg har ingen fasit! Dette er forskning som vil ta tid på å få dokumentert. Vi må nesten bare vente å se.

Planen min er ihvertfall å være idrettsutøver frem til 40 årene, og deretter trene meg ned. Det vil si at jeg kommer til å gå ned i vekt og trene lettere.

Hva er din plan?

Følg strongmanknut på Facebook her!

Kommentarer

kommentarer