Hva er egentlig strongman?

11289888_10152828656067213_56097231_n

De fleste vet litt om sporten og kanskje har sett store menn løfte stein og dra lastebiler på TV. Selv er jeg strongmanutøver i Norge og har virkelig blitt glad i sporten. Jeg ønsker med dette innlegget å gå litt dypere å forklare hvordan strongmanprinsippet er bygd opp.

Strongman er en konkurranse hvor flere utøvere konkurrerer i ulike øvelser for å kunne bli kåret som den sterkeste! En strongman må være sterk, rask, eksplosiv og utholden. Alle disse ferdighetene kommer til å være nødvendig i de ulike øvelsene. Man må også ha en evne til å tåle smerte. Det finnes en hel rekke øvelser, og det er ikke et nøyaktig tall, for det kommer nye øvelser hvert år. Skulle jeg sagt et tall ville jeg sagt 40 ulike øvelser. En strongmam skal kunne klare å løfte alt i prinsippet! Typiske øvelser i sporten er: Dra lastebil, løfte steiner, velte buldoser dekk, flytte store ting fra A-B på raskest mulig tid (yoke, farmerswalk) og ikke minst stokkpress (løfte store stokker over hodet). Strongman har eksistert siden 1977, ihverrfall det vi kjenner til som arrangementet «Verdens Sterkeste Mann.» Strongman har på mange måter eksistert lenge før de første offesielle strongamnkonkurransene. Prinsippet strongman er jo at en skal kunne klare å løfte alt mulig. Fra mennesker kom til jorden har det foregått lignende konkurranser for å se hvem som er sterkest. Det ligger helt naturlig for oss å ha ett innerst ønske om å se hvem som klarer å løfte mest. Det er stadig en sport i utvikling, nye verdensrekorder settes og nye grenser knuses!

Strongman er blitt ekstra populert de siste 10 årene

11354883_10152828662592213_1625323602_n

De største strongmanutøverene gjennom tidene: Mariusz Pudzianowski fra Polen (vunnet verdens sterkeste mann 5 ganger) Magnus Ver Magnusson fra Island (vunnet verdens sterkeste mann 4 ganger) Jon Pall Sigmarson fra island (vunnet verdens sterkeste mann 4 ganger) Zydrunas Savickas fra Litauen (vunnet verdens sterkeste mann 4 ganger). Ønsker du å vite mer om strongman og kunkurranser i Norge anbefaler jeg at du melder deg inn i gruppen «Strongman Norge» på Facebook, der får du vite hvor du kan trene strongman og hvor det arrangeres konkurranser.

Kommentarer

kommentarer