Gira på årets løpesesong? Les dette først

Det slår ikke feil – med en gang fortauene er fri for snø kommer joggerne. Da tenker jeg på de (vi) som ikke løper ute hele året, men som snører på seg skoene når vinteren smelter bort. Det er fort gjort å bli litt for ivrig på grunn av den gode følelsen som den friske luften og endorfinrushet gir!

Her er noen tips for å komme i gang med en god løpesesong:

Gradvis progresjon
For å unngå overbelastningsskader så langt det lar seg gjøre er det fornuftig å ha en plan for hvordan du skal legge opp treningen din. Det er lurt å gjøre litt mindre i starten enn det du egentlig vet at du klarer. For eksempel bør du starte med litt kortere runder og lavere hastighet. Kanskje også færre turer i uken enn du ser for deg, spesielt hvis du ikke har løpt på en stund.

Variasjon
Hvis du vil opprettholde motivasjonen for å fortsette med løpetreningen så kan det være lurt å variere litt, i stedet for å løpe den samme runden hver gang. Du kan variere tempo, ved for eksempel ha to minutter med økt tempo etterfulgt av to minutter med lavere tempo over en viss distanse eller tidsperiode. Eller så kan du variere hvor du løper, slik at du får variasjon i både tempo og underlag. Å løpe sammen med noen gir også en variasjon i opplevelsen.

Treningsprogram
For å sikre en gradvis progresjon kan det være en god idé å få hjelp til å legge opp et treningsprogram som er tilpasset deg og ditt nivå. Da får du regulert både progresjonen og variasjonen sånn at du får fremgang.

Styrketrening
Selv om det er utesesong for trening så er det smart å opprettholde (eller starte med) et visst nivå av styrketrening, spesielt hvis du er mosjonist og løper først og fremst for å ha god helse. Prøv å få inn en til to styrketreningsøkter for hele kroppen i uken!

Ro ned
Hvis du kjenner at du får vondt i muskler eller ledd i forbindelse eller i etterkant av løpetreningen så bør du trappe ned en periode før du trapper gradvis opp igjen. Ikke press deg gjennom smertene! Kutt ned på løpingen og tren heller alternativ kondisjonstrening, som sykling eller romaskin, til du kjenner at du er klar for å øke mengden med løpetrening igjen. Hvis du har smerter som vedvarer bør du kontakte en dyktig terapeut eller fastlegen din.

Kommentarer

kommentarer