Fenomenet Ali Hamdan

17 år gamle Ali er elev ved Porsgrunn videregående skole. Han er også dobbel verdensmester, tre ganger norgesmester og europamester i styrkeløft i -93 kg utstyrsfritt.

Hans beste løft i knebøy er 264 kg, som er både norgesrekord, europarekord og verdensrekord. I benkpress har han løftet 165 kg, som er norgesrekord og europarekord. Og i markløft har han løftet som best 280 kg, som er norgesrekord. Alle disse løftene har han gjort på konkurranse, og er godkjente løft.

Ali beskriver seg selv som en utadvendt og trivelig fyr, som liker å være sosial med venner og bekjente.

– Det er spesielt en ting jeg brenner for, og det er trening. Jeg bruker veldig mye av tiden min på styrkeløft, og på treningssenteret generelt. Jeg satser stort på styrkeløft. Når jeg er på treningsstudioet så trener jeg oftest med mange andre. Det er hyggeligere når jeg kan hjelpe andre, og når andre kan hjelpe meg, forteller 17-åringen.

– Som person er jeg målrettet og når jeg vil få til noe så gjør jeg det. Per dags dato har jeg oppnådd store titler i min vektklasse i styrkeløft – verdensmester, europamester og norgesmester.

Hvordan ser treningen din ut for tiden?

– Hver uke får jeg tilsendt nytt program av Lars Edwin Samnøy, som er treneren min og landslagstrener.

Hvordan er kostholdet ditt?

– Maten min består av gode kilder til protein, karbohydrat og fett. Jeg veier eller måler ikke, men spiser meg bare god og mett. Det er sånn man blir sterk. Av kosttilskudd bruker jeg whey protein, kreatin monohydrat og BCAA.

Selv om den unge styrkeløfteren imponerer med sine tunge løft, så har ikke Ali alltid vært like glad i å trene.

– Det startet med at broren min dro meg med på treningssenteret der han jobbet, og jeg var veldig i tvil om jeg ville være med. På den tiden var jeg ikke akkurat så glad i trening. Han ga meg et opplegg som jeg fulgte i noen måneder. Fordi jeg hadde god fremgang ga han meg noe mer utfordrende, og jeg begynte på programmet «starting strenght» av Mark Ripptoe, forteller han.

– Under hele tiden var det fokus på teknikk, teknikk og atter teknikk. Har du en god teknikk kommer styrken. Og styrken kom. Etter hvert meldte jeg meg inn i Sande KK, og der har jeg fått uvurderlig hjelp og støtte i form av skreddersydde programmer fra Lars. Så tusen takk for all hjelpen, coach!

World Sub-Junior Record Squat with 264 kg by Ali Hamdan NOR in 93 kg class.

Posted by International Powerlifting Federation – IPF on 19. juni 2017

Hvilken øvelse liker du best?

– Favorittøvelsen er knebøy fordi det er en øvelse det er behagelig å utføre. Det er også en favoritt fordi det er der jeg har hatt best fremgang i, og det er jo der jeg er best ettersom jeg har verdensrekorden.

Hva er målet ditt innenfor styrkeløft?

– Mitt mål er å bli verdens sterkeste og sette verdensrekorder som blir stående lenge. Dette er ikke gjort på noen dager, men over mange år. Rom ble tross alt ikke bygget på en dag. Men jeg er veldig motivert for det, og synes også at det jeg driver med er gøy.

Hva er det som motiverer deg?

– Vennene mine som jobber like hardt som meg og som er like dedikerte til styrkeløft og styrketrening. Det å kunne motivere hverandre er gull verdt!

Du kan følge Ali på Instagram: @ali_hamdann

Kommentarer

kommentarer