Europas Sterkeste Mann U105 kg 2014

string(37) "Failed to decode the response as json"

profil 105kg

 

Hei!

Mitt navn er Jørgen Skaug Aukland og sist søndag vant jeg EM tittelen somEuropas Sterkeste Mann under 105 kg. Med det vant jeg min første store internasjonale konkurranse, og fler skal det bli! De siste 4-5 årene har jeg trent med stort fokus på å bli så god som mulig i u105kg klassen, og endelig starter resultatene å komme.

Europas sterkeste mann ble i år holdt i Belfast, Nord Irland, på landets største fitnessexpo, og jeg ankom plassen fredag kveld. Lørdag morgen veide jeg inn på 104,7 kg, dette etter å ikke ha spist/drukket spesielt på 48 timer pluss en tur i badstue lørdag morgen. Så det viktigste iløpet av lørdagen var å fylle opp lagrene i kroppen, samt få behandling av en sår ryggstrekker. Det gikk for det meste i powerrade, banan, pizza, is, cookies og subway, og før jeg la meg var jeg oppe igjen på 111 kg. Det å kutte vekt til en konkurranse for så å fylle seg opp igjen er en kunst, og krever litt prøving og feiling før man treffer skikkelig. Heldigvis føltes kroppen enormt bra da jeg våknet søndag morgen, så var bare å gi alt i veien mot mitt livs største idrettsprestasjon.

Dagen var endelig her

Oppvarmingen føltes bra, og det var på tide å teste styrken min mot de beste strongmennene i Europa. Nasjonale mestre fra Litauen, Wales, England, Finland og fler land var representerte, så langt ifra dårlige utøvere jeg skulle opp imot.

1. øvelse: Carry and drag – 2. plass

Den første øvelsen gikk ut på å først bære et 90 kg dekk 20m, før man skulle løpe baklengs med en slede på 300 kg slede for 20 meter. Jeg ble trukket til å være førstemann ut, og hadde egentlig ingen aning om hva som ville være et godt resultat. Jeg spurtet over med 90 kg dekket og hadde en grei ledelse over Wales sterkeste mann. Sleit litt med å få sleden skikkelig igang, men det kom seg etterhvert og jeg kom meg til slutt i mål etter mye stopp og start. Noe av det mest slitsomme jeg har gjort i mitt liv, og etter øvelsen klarte jeg faktisk ikke å gå tilbake til utøverområdet uten hjelp grunnet enorm pump i lårmusklene. Jeg fullførte på 1:03min, noe jeg trodde skulle være et dårlig resultat. Til min store overraskelse var det bare en annen som fullførte, og det med en tid på 1:02min! Altså bare 1 sekund raskere enn meg.

2. øvelse: Appolons axle LMS – delt 1. plass

Denne øvelsen går ut på å løfte en stang så tykk som en colaboks fra bakken og over hodet. En av mine favoritt øvelser, så jeg var klar for å gjøre et godt resultat i denne øvelsen! Eneste jeg var litt usikker på var hvordan jeg skulle takle vendingen da denne akslingen ikke roterte på noen måte. Taklet dette bedre enn forventet og gikk greit opp til 155 kg. Med et godkjent løft på 155 kg lå jeg på delt førsteplass i denne øvelsen. Gjorde et forsøk på 165kg som ville vært verdensrekord, men gikk dessverre ikke denne gangen.

3. øvelse: 300kg bilmarkløft for reps – delt 6. plass

Markløft er generelt en helt grei øvelse for meg, men var usikker på hvordan bilmark skulle føles. Dette er en øvelse som faktisk er endel annerledes enn markløft da man følger en gitt bane på stanga. Dette var noe jeg tydeligvis ikke hadde peiling på, så løftet det som jeg gjør på gymmet. Første reppen gikk ganske så greit. Andre reppen fikk jeg over knærne, og startet med låring som er lov i strongman. Dette fungerte ikke som jeg håpet da jeg fort ble sittende fast under 300 kg med knærne alt for langt fremme. Ropte på hjelp, og dommerne løp bort og løftet stanga av meg. Heldigvis ble det ingen skade, og ikke mer enn litt overdreven tøyning av anklene var gjort.

4. øvelse: Fronthold – 10. plass

Denne øvelsen går ut på å holde et 25 kg sverd på strake armer lengst mulig. Har trent denne utrolig hardt, men visste at jeg mest sannsynlig skulle være blant de dårligste uansett. Jeg klarte å holde i 44 sekunder, og det holdt dessverre ikke til mer enn nest siste plass. Her havna jeg langt bak i sammendraget, og trodde mulighetene for en pallplass var borte. Jeg fant i etterkant ut at jeg enda lå på en 4. plass, og var da helt sikker på å kjempe om pallplassene med bare godøvelser igjen

5. øvelse: Framewalk 320 kg – 1. plass

Her skulle vi løfte en treramme på 320 kg opp fra bakken, og raskest mulig løpe 20m. Jeg gjorde dette med en tid på 9,3 sekunder og dominerte øvelsen totalt. Nestemann bak meg løp inn på 10,8 sekunder. Utrolig nok var dette en enormt dårlig øvelse for litaueren som hele konken hadde vært utrolig solid og jevn, og dette gjorde at jeg igjen var med i gullfangsten. Før siste øvelse var det bare ett poeng som skilte topp 3! Litaueren Brasauskas på 39 poeng, meg på 38,5 og finnen Peltomaa på 38 poeng.

6. øvelse: loading – 1. plass

Her skulle man bære tønner og sandsekker på 100-135 kg 12 meter, og legge opp på et 140 cm høyt platå. Jeg og Brasauskas var siste parret ut, og jeg visste at jeg lett skulle slå alle de tidene som allerede var gjort om jeg holdt meg unna tabber. Vi ble blåst igang, og jeg så fort at litaueren hadde gjort treninga si på denne øvelsen! Han ledet markant helt frem til siste sandsekken på 125kg! Her startet han å rote både avløftet og i det han skulle få den på platået. Dette gjorde at jeg fikk et skikkelig adrenalin kick for siste innspurt. Jeg kastet sandsekken på platået, og så til siden at han hadde fått den på så og si helt likt som meg. Ingen visste hvem som hadde vunnet før resultatet ble ropt opp på høytaleren. Jeg hadde slått han med 0,06 sekunder og kunne kalle meg Europas sterkeste mann!!!

Totalt: 1. plass

Hva lærte jeg av denne konkurransen? Det jeg forstod er at jeg helt klart er blant de aller beste strongmennene i Europa under 105 kg, men jeg er langt ifra å være den sterkeste på gymmet. Blir mye fokus på dette frem mot neste sesong! Kommer og til å melde meg på nasjonalt utstyrsfritt stevne i styrkeløft for å få litt ekstra drivkraft mot å få opp baseløftene.

Dette er uten tvil min største idrettsprestasjon opp gjennom livet, og det skal sies at jeg har spilt på alt av aldersbestemte landslag i basketball i Norge i tidligere år. Jeg er enormt stolt og fornøyd det jeg fikk til denne dagen, men er på ingen måte mett! Om to uker er det tid for norges sterkeste mann u105kg, hvor jeg satser på å endelig ta denne tittelen! Uken etter dette er det duket for Norgest sterkeste mann åpen klasse på Fefor Høyfjellshotel, her skal 10. plassen fra fjoråret forbedres.

Kommentarer

kommentarer