Strongwoman: er det så lite interessant?

 12052532_599900106814547_2463827720476793163_o

Det begynner å bli litt vanskelig å ikke reagere nå, når nok en strongwoman-konkurranse har blitt forbigått i all stillhet.

Selvsagt skjønner vi alle at strongwoman ikke er like kult som strongman når det kommer til å ha bred appell, men likevel…

Det er litt som forholdet mellom herrefotball og damefotball hvor damefotball er den usynlige lillesøsteren til herrefotball. Noen av årsakene ligger nok i freak-faktor, antall utøvere, måten utøverne selv er med å promotere sin sport på, og antall konkurranser som arrangeres for oss, men likevel mener jeg at vår appell og markedsverdi blir undervurdert.

gryfinland

La meg ta de to siste årene som et eksempel.

Gry Anita Opdal, Janne Grandalen og jeg har konkurrert i flere store internasjonale konkurranser og mesterskap, den relative tilveksten av talenter og utøvere er stor. Vektene som vi alle flytter på, vår seriøsitet og dedikasjon har vært større enn noen gang. Vi har konkurrert samtidig med gutta både på Fefor og under Norway Open. Likevel må vi alle, både vi mer etablerte og de nye talentene, selv sørge for at det blir tatt bilder, selv skrive om konkurransene våre og kjempe hardt for å forsøke for å dra til oss litt mer oppmerksomhet for å forbedre sporten.

Da Janne Grandalen ble verdensmester i -70 kilosklassen i Finland i fjor var det kun lokalmedier som viet henne litt oppmerksomhet. Saken i lokalsporten måtte hun skrive selv. Riktignok ble det presentert en fin artikkel om henne i Treningsforum Magasinet, men det er også den eneste oppmerksomheten strongwoman har fått i noe norsk treningsmedie.
Da jeg satte verdensrekord i steinløft på Norway Open, og slo en rekord som hadde stått i 13 år, var det jeg selv som måtte skrive saken som ble presentert i lokalsporten i Fædrelandsvennen.

Ingen av de større mediene responderte på henvendelsene fra selskapet som filmet løftet, ikke en gang så mye som et «takk, men nei takk»

Dette er for dårlig.

Norges Sterkeste Kvinne 2015 ble arrangert samtidig med Norges Sterkeste Mann 2015 på Fefor Høifjellshotell i begynnelsen av september. Fem sterke kvinner stilte til start, rekorder ble satt, tunge løft ble gjort, publikum heiet til tider vel så mye på oss som på gutta, og likevel var det ikke så mye som et lite klipp av oss da programmet ble sendt på TV2 Zebra 14. oktober.

Ingen av oss forventet at TV-programmet skulle handle om oss, men likevel var skuffelsen stor da vi oppdaget at produksjonsselskapet heller hadde brukt tid på bilder av tilskuere som røykte eller kysset enn å gi oss et lite øyeblikk på skjermen.

jannestein

I mange år var Anne Sonesen den eneste kvinnen i Norge som kunne kalle seg strongwoman. I kjølvannet av henne var vi kanskje to-tre som tok opp stafettpinnen, og videreførte sporten. Vi har greid å få med oss flere, og med støtte fra gutta så har det de siste årene begynt å ta litt fatt. Det blir arrangert konkurranser med dameklasser, strongmanklubbene er mer åpne for oss og seriøsiteten i treningen vår, og vi som utøvere tar ansvaret også for å fremstå som seriøse og appellerende utøvere.

Faktisk tør jeg påstå at på Norway Open i år, så var det damene som vant showet. Hvorfor virker det da som at vi ikke eksisterer?

Om vi starter med medier som har direkte relevans til sporten, så har alle treningsmediene i Norge en jobb å gjøre med å anerkjenne oss kvinner som seriøse utøvere av en på verdensbasis voksende sport. Når amerikanske nettsteder for styrkesport klarer å fange opp at det blir løftet godt blant norske strongwomen, bør norske nettsteder klare å gjøre det samme.

En liten notis når norgesrekorder blir satt, en liten notis når konkurranser er på trappene, en websak etter konkurranser, en egen artikkel om NSK i magasiner, et portrett av en strongwoman-utøver på lik linje med at det blir laget portretter av mannlige utøvere av sporten. Mer skal det ikke til for at publikum blir oppmerksomme på sporten vår, at større medier blir oppmerksomme på oss, og at flere lovende utøvere finner veien til nærmeste lokale hvor strongwoman trenes. Det koster ikke mange kaloriene for skribenter og ansvarlige for disse nettstedene å følge med på oss som legger ned tid og svette i sporten vår på lik linje med at de følger med på det gutta gjør.

Vi lover å by på oss selv, gi dere tunge løft og nye rekorder. Vi lover å showe på konkurranser, og gi dere av oss selv under oppkjøringer til konkurranser, men kan dere som driver forum, nettsteder, magasiner, aviser eller arrangerer konkurranser også bidra litt?

Vi klarer det ikke uten deres hjelp.

 

Kommentarer

kommentarer