En oppklaring!


shutterstock_144940786

“Jeg trener litt intervaller” er den hyppigst brukte frasen på treningssenteret, når jeg hører et par treningsglade helter snakke om sin “cardio”-trening, eller hva de velger å kalle det. Jeg er såpass brunostifisert at jeg kaller det for utholdenhetstrening, men jeg er kanskje litt konservativ og anti-trend når det kommer til ord og begrep innen trening.

4×4-modellen har ​nærmest ​blitt synonymt med intervalltrening, og “folk ​f​lest” har gjennom media fått dette slengt i trynet nok ganger til at de til slutt tror at det kun er én måte å gjøre det på. La oss en gang for alle dra frem Colten og avlive den myten ​for godt!

Grunnen til at intervalltrening fungerer har jeg vært innom tidligere, men oppsummert kan jeg hilse og si at det er akumulert tid “i sone” som er stikkordene for en velfungerende intervalløkt.​ Målet er altså å samle tid fra ca 90-95% av maksimal HF. Les mer her om akkurat det.

​Budskapet mitt denne gangen er å minne dere på at det ikke nødvendigvis MÅ være lagt opp etter 4×4. Kjør 8×2 da vel? Eller 5×5, 6×4 10×2 etc… Bare ha det samme målet om å samle tid i sonen. Det har blitt forsket på dette, hvor 4×4 var satt opp imot den eldre 15/15 (15 sekunder arbeid, 15 sekunder hvile-modellen). Man kan oppnå det samme resultatet her, men forskjellen er at man trenger mellom 40-50 repetisjoner av 15/15 for å se den samme utviklingen som ved 4×4.​

​Til slutt: Enhver utholdenhetsutøver trenger litt av alt i programmet sitt. Ikke bli for oppslukt av intervallene og glem hurtighetstrening, langturer, styrketrening osv. Dette er viktige momenter både ift. skadeforebygging og motivasjon, men også når man tenker på utviklingen. Ensidig trening fører fort til stagnasjon, og for mye høyintensiv aerob intervalltrening kan fort lede til tilfeller av overtrening. Stikkord: Balanse mellom hvile og arbeid.

Solen skinner, få på deg intervallskoa!

 

Kommentarer

kommentarer