Emil Weber Meek – Miraklet i Milano II

Det er lite som engasjerer og begeistrer oss mer i idrett enn når David slår Goliat. Hvis du er interessert i fotball – eller er trønder – husker du kanskje det forrige mirakelet i Milano: Da Rosenborg mot alle odds slo AC Milan på bortebane 1996. Frem til i går var nok dét mitt største ”David slår Goliat”-øyeblikk.

Emil Weber Meek er 27 år og en fremadstormende utøver i den stadig mer populære sporten Mixed Martial Arts (MMA). Da Meek i går gikk sitt livs kamp, var det kanskje passende at det var i Milano det skjedde. Meek gikk inn i ringen som David, og klarte på 45 sekunder å slå ut sin Goliat. Et nytt mirakel i Milano!

Meek møtte brasilianeren Rousimar ”Toquinho” Palhares – en merittert utøver med 25 proffkamper. Palhares har gått 12 kamper i eliteserien i MMA – Ultimate Fighting Championship (UFC). Palhares har slått et stort knippe svært gode utøvere og er rangert som topp 10-15 i verden. De største spillselskapene hadde Palhares som enorm favoritt før møtet med Meek.

IMG_7668

I tillegg til at Palhares er en ekstremt dyktig utøver, er det spesielt to årsaker til at mange vegrer seg for å møte ham. For det første er Palhares’ signaturteknikk en såkalt heel hook. Dette er en beinlås med svært høy skaderisiko fordi den ikke gjør særlig vondt før det er for sent, og som derfor kan føre til svært langvarige skadeavbrekk. For det andre er Palhares kjent for urent trav. Han slipper ikke opp leddlåser på motstanderne når de gir seg – noe som resulterer i stygge skader. Han har blitt tatt for doping[1], og sist, men ikke minst: han bruker en rekke andre skitne triks i kampens hete for å få seieren i havn – noe som har fått ham utestengt fra flere organisasjoner tidligere.

Mens Palhares’ siste to motstandere var Fitch og Shields, begge legender i sporten, var Meeks to siste motstandere Puolakka og Van Dijck – langt mindre meritterte og kjente utøvere. Meek hadde dermed absolutt alle odds mot seg da han i går gikk inn i ringen. Svært få andre enn Meek selv, og treningskameratene på Frontline Academy, turte tro på en seier. På 45 sekunder klarte imidlertid Meek det de verdenskjente eliteutøverne Jon Fitch og Jake Shields ikke klarte.

IMG_7666

For Meek kan dette bety utrolig mye. Han har slått en merittert og velkjent utøver, noe som øker mulighetene hans til å få en kontrakt med UFC. Det er heller ikke å stikke under en stol at Dana White – som leder UFC – elsker ”marketability”, og Meek er vel ingenting annet enn ”marketable”?

Meeks seier vil også bety mye for MMA som sport i Norge. MMA er en idrett i sterk vekst, MMA-forbundet har i dag ca. 70 registrerte klubber fra hele landet. Cecilia Brækhus har bidratt til å endre boksingens image i det offentlige rom, og har langt på vei banet vei for fullkontakt proffboksing i Norge. Vi kan kanskje håpe at Meek vil bidra til en lignende effekt for MMA i Norge – og gjøre sporten mer stueren?

Se klipp fra kampen her.

Uansett: Gratulerer med en fantastisk kamp, Emil!

Kommentarer

kommentarer