Dietter og mirakelkurer – jeg har prøvd de alle

«Åh, så mye du har gått ned i vekt da! Hva har du gjort, gi meg oppskriften.» «Hvilken diett har du gått på?» «Hva er den beste dietten?»

Dette er typiske spørsmål som jeg har blitt spurt om, og til stadighet blir stilt. Men folk får ikke de svarene de søker hos meg, for jeg har ikke noen mirakelkur å gi dem.

Jeg tror ikke på en diett. Jeg tror ikke på noen mirakelkur. Jeg har prøvd de alle. Alle de raske løsningene for å gå ned i vekt, alle suppediettene, Herbalife-diett, tabletter for å miste søtsug, tabletter som skal fjerne fettet i maten og sånn fortsetter det.

Jeg har prøvd alt.

Og noe fungerer kanskje bra. Du går jo selvfølgelig ned i vekt, hvis du kun spiser suppe i 14-dager. Det folk ikke forstår er at de kiloene man mister når man prøver seg på en slik diett, kommer raskt tilbake, og i tillegg tar tar gjerne med seg noen ekstra kilovenner når du begynner å spise vanlig mat igjen.

For kom igjen, vær ærlig med deg selv! Du vet at du ikke kommer til å klare å leve av suppe resten av livet. Mest sannsynlig går du lei av den suppen på dag tre, kanskje holder du ut helt til dag sju hvis du er ordentlig motivert. Men vi vet alle sammen at du kommer til å gå tilbake til å spise vanlig mat etter hvert.

Jeg misliker ordet diett. Som jeg nevnte tidligere så tror jeg ikke på noen diett. Jeg tror på mat. Ordentlig mat. I kontrollerte mengder. Tilpasset meg. Tilpasset deg. 

Image

Alle ber deg om å holde deg unna ditt og holde deg unna datt hvis du skal ned i vekt. Og ja, noen ganger må du holde deg unna, for du kan ikke gå ned i vekt hvis du spiser kake eller godterier hver dag. Likevel kan du fint spise dette, men bare ikke hele tiden. Èn gang i blant kan du unne deg et kakestykke, hvis du er på bursdag, hvis du feirer noe spesielt. Og la det bli nettopp det, en gang i blant, unntaket og ikke hovedregelen.

Tankene rundt mat og kosthold har generelt ført til et hysteri i samfunnet.

Det er noe de aller fleste snakker om, og de aller fleste har en mening om, og alle mener selvfølgelig at de har rett. Dette tankesettet, eller dette hysteriet fører med seg èn ting hos oss alle; stress. Stress for hva som er riktig, stress for hva som er feil.

For hvorfor sitter kollegaen på pulten ved siden av å spiser rundstykker, og fortsatt går ned i vekt, når du har hørt at man må kutte alt av karbohydrater hvis man skal ned i vekt? Og hvorfor drikker hun en Pepsi Max i lunsjen – vil ikke søtningsstoffer og lettbrus føre til overvekt og diabetes? Det er slitsomt å gå å tenke på hva som er riktig og hva som er galt, hele tiden. Det vil påvirke energien din, både fysisk og mentalt!

Nå skal ikke jeg sitte her å late som om jeg vet alt her i verden om kosthold. Men, jeg har prøvd det aller meste, og jeg har funnet svaret på det som fungerer, både for meg og for andre rundt meg. Og det er vanlig mat. Det er å følge en kostholdsplan, men en kostholdsplan som gir meg mange ulike valgmuligheter i løpet av dagen. Jeg kan spise brød, jeg kan spise ost, jeg kan spise kjøtt, jeg kan spise potet. Jeg kan spise alt.

Jeg har ikke angret en dag på at jeg begynte å spise riktig mat for meg, helt vanlig mat. Det finnes så mange ulike varianter av det jeg kan spise, at jeg går ikke lei. Det folk må forstå, og det jeg ønsker å konkludere dette innlegget med er at det ikke finnes en perfekt diett.

Du må endre hele livsstilen din.

Kommentarer

kommentarer