Dette skjer når du spiser stående

Kan det være skadelig å stå når man spiser?
Både ja og nei.

– Jeg kjenner ikke til forskning som spesifikt har undersøkt om det er usunt å stå oppreist og spise, men jeg har store problemer med å forestille meg at det skulle være noe som helst usunt i det, hvis vi altså bare ser på helse i kroppslig forstand, sier Mikael Schneider som blant annet har forsket på molekylær og cellulær kardiologi ved Syddansk Universitet.

Han får støtte fra førsteamanuensis Lesli Hingstrup Larsen fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

De to mener at det ikke er direkte usunt å stå mens man spiser, men understreker at det likevel kan påvirke ulike faktorer.

– Nei, det er ikke usunt å stå mens du spiser, men det kan være usunt å gå mens du spiser fordi du kan bli uoppmerksom på omgivelsene og dermed komme til skade, sier Hingstrup Larsen.

Fordøyelsessystemet har flere åpne- og lukkemekanismer i mage- og tarmsystemet som hindrer maten i å komme opp igjen fra magen til spiserøret. Dette er blant annet med på å frakte maten til tarmsystemet hvor næringsstoffene blir tatt opp.

Dette systemet gjør at maten blir fraktet videre i tarmsystemet, slik at næringen kan bli tatt opp der.

Lesli Hingstrup Larsen forteller at maten likevel i noen tilfeller kan komme tilbake fra magen og opp i spiserøret hvis du ligger flatt og spiser.

Business Colleagues Eating Meal Together In Restaurant

Fra et kroppslig helseperspektiv så mener Mikael Schneider at det faktisk kan være sunt for helsa å spise oppreist en gang imellom hvis du har et stillesittende arbeid. Rett og slett fordi mange av oss sitter altfor mye stille, noe som igjen har store negative helsekonsekvenser.

Likevel så anbefaler forskeren å sitte når man spiser – både av evolusjonære og sosiale årsaker.

Han forklarer at når vi ligger stille så er energiforbruket vårt lik én metabolsk ekvivalent som forkortes MET.

MET er her en målenhet for hvor mye energi vi forbruker per tidsenhet ved en bestemt aktivitet sammenlignet med hvile.

Når vi sitter, bruker vi eksempel om lag 1,3 MET, mens forbruket er 1,6 MET når vi står oppreist.

– Det gir evolusjonær mening. I kampen for å overleve er vi skapt til å spare på energien.  Når vi ser mat, bør vi spise, og energien vi får ut av maten bør gjerne holde lengst mulig. For det kan gå lang tid før vi får mat igjen, og energilagrene bør være fulle og klare i det øyeblikket løven kommer etter oss.

I tillegg så er det å spise et måltid ofte noe som er sosialt og man nyter maten sammen med andre. Og nettopp dette at vi kan sette oss ned og nyte noe sammen, har en gunstig effekt på helsen vår, ifølge Schneider.

– Hvis vi ser på helse ut ifra et bredere perspektiv, der helse defineres som en helhetlig tilstand av fysisk, mentalt og sosialt velvære og ikke bare fravær av sykdom og svakhet, er det utvilsomt sunt å sette seg ned for å spise.

– Det er fordi vi på den måten kan ta aktiv del i måltidet som en sosial begivenhet, dyrke samværet og smake og nyte både smaken, måltidet og fellesskapet, sier han.

Det å stå oppreist kan signalisere at man er travel og på farten, og at man ikke er interessert i å delta i det sosiale fellesskapet. Derfor anbefaler Mikael Schneider at vi av sosiale årsaker ikke står og spiser, men eksperten sier likevel det er lurt å ta seg en luftetur etter at man har spist.

Dette er også med på å redusere stillesittingen samtidig som det bidrar til å senke blodsukkeret, løser opp muskler og forhindrer spenning og smerte, og frisk luft kan gi økt kreativitet, energi og konsentrasjon til resten av dagens gjøremål.

Kilde: Videnskab.dk

Kommentarer

kommentarer