I 2014 kom Helsedirektoratet med egne anbefalinger for å redusere stillesitting. For mye stillesitting har negative helsekonsekvenser og de fleste bør redusere tiden man sitter stille – også de som er aktive!
Det er godt dokumentert at den samlede tiden i ro i løpet av dagen, som ofte er stillesitting, er en selvstendig risikofaktor for generell dårligere helse og sykdommer som type 2-diabetes og hjerte- og karsykdommer.
Blant voksne er det vist at et par minutters regelmessige aktive avbrekk fra tv-titting, pc-bruk og annen langvarig stillesitting har positiv effekt på parametere som blodsukker- og insulinnivå. Straks man setter i gang litt muskelarbeid øker energiforbruket, og du får positive effekter på blant annet blodsukkerregulering og blodfettprofil.
Ikke bare er det godt og sunt å strekke litt på kroppen, men noen minutters avkobling kan også føre til at arbeidsaktivteten og energinivået får en liten boost når du er på skole/jobb.
Husk at alle monner drar, og ikke bare vil kropp og hode sette pris på noen pauser der du reiser deg opp fra kontorstolen eller sofaen, men alle disse «små bevegelsene» vil også øke det totale energiforbruket sammenlignet med det å sitte helt stille.
Helsedirektoratet skriver:
Stillesitting
De aller fleste bruker en stor del av dagen brukes i ro. Barn, unge, voksne og eldre anbefales nå å redusere tiden de bruker i ro eller er stillesittende. Langvarig stillesitting eller tid i ro bør unngås. Barn og unge bør ha mulighet til regelmessige korte pauser med lett muskelaktivitet i noen minutter. Det samme gjelder voksne som sitter mye på jobben eller i fritiden. Denne anbefalingen gjelder også de som er fysisk aktive.
Store helsegevinster
Personer som er fysisk aktive rapporterer bedre humør, mer overskudd og økt livskvalitet sammenlignet med personer som er lite aktive. Helsegevinstene ved regelmessig fysisk aktivitet er godt dokumentert. Fysisk aktivitet reduserer blant annet risikoen for å utvikle høyt blodtrykk, diabetes type 2, blodpropp, fedme og psykiske vansker.