Dette er styrkeløft

I styrkeløftkonkurranser konkurreres det i alle tre øvelsene på samme stevne, og hver utøver får tre forsøk på å løfte så mye som mulig i hver av øvelsene. Det går også an å konkurrere i bare markløft og knebøy på mindre stevner, mens benkpress er en egen gren som man kan konkurrere i på nasjonalt og internasjonalt nivå.

For at løftene skal bli godkjente må to av totalt tre dommere gi signal om at løftet er godkjent.

Utstyr
Når det konkurreres i utstyrsløft har utøverne på seg en løftedrakt som er spesielt utformet for hvert av løftene. Draktene er ekstremt trange for å komprimere kroppen og støtte leddene, som gjør at utøverne kan løfte tyngre. Det er også tillatt å bruke løftebelte, knebind, løftesko og håndleddsbind. Ved riktig bruk av drakt er det mulig å øke vektene som løftes.

Competitions on powerlifting (weight lifting). Weightlifter pushes the barbell on the competition

Utstyrsfritt
Det konkurreres også i styrkeløft uten drakt, «raw» løfting. Da er det tillatt å bruke løftesinglett, belte, knevarmere, håndleddsbind og løftesko. Dette er en relativt ny gren i konkurransesammenheng, og norske rekorder har blitt registrert siden 2014.

Inndeling av klasser
I styrkeløft konkurreres det i vektklasser og aldersklasser. Det finnes ungdoms-, junior- og veteranklasser.

Hvem vinner?
Den som løfter mest vekt i sin vektklasse vinner. Dersom to utøvere løfter like mye er det den som veier minst som vinner.

Her er en film fra styrkeloft.no:

Kommentarer

kommentarer