Dette er steinalderkosthold

Steinalderkosthold, eller paleokosthold, har blitt mer og mer populært de siste årene. Tanken bak dette konseptet er å spise som menneskene gjorde før jordbruket slo igjennom for cirka 10 000 år siden.

Paleo handler om å unngå meieriprodukter, kornprodukter og belgfrukter, i tillegg til all type prosessert mat. Du skal spise mat som ser ut som det det gjør ute i naturen. Det oppfordres til å spise alle delene av dyret (inkludert lever, hjerte, andre organer og beinmarg). Det anbefales rikelig med grønnsaker, nøtter og frø.

De fleste mennesker spiser i dag et kosthold med mye hvete, vegetabilsk fett og raffinert sukker. Rundt 60-65 prosent av amerikaneres næringsinntak kommer fra nettopp disse tre kildene, og da er hvete ofte raffinert i form av hvitt mel. Et problem med denne typen mat er at den inneholder svært lite næring.

Paleokostholdet er næringsrikt, og velger man å følge dette kostholdet får man automatisk et mye mer næringsrikt kosthold med bra mengde proteiner, god fettkvalitet, vitaminer og mineraler. Et høyt proteininntak er positivt for deg som trener!

Et paleobasert kosthold er enkelt og greit naturlig mat med følgende matvarer:

  • Kjøtt, fisk, fugl, egg og skalldyr.
  • Grønnsaker, hovedsakelig fra planter som vokser over jorden.
  • Fettkilder som avokado, olivenolje og kokos, samt fett som finnes naturlig i animalske produkter.
  • Nøtter. Frø.
  • Frukt. Bær.

Kilde:
Forma kroppen och maximera din prestation 2, Jacob Gudiol og Nicklas Neuman 2014

closeup of a signboard with the text paleo diet on a table full of different raw vegetables, a bowl with some chicken eggs and a chicken

Kommentarer

kommentarer