Dette bør du vite om kreatin (se film!)

Kreatin er det mest veldokumenterte kosttilskuddet som finnes på markedet i dag. Dette er et prestasjonsfremmende kosttilskudd som har positiv effekt på ens evne til å utvikle både maksimal styrke og til å gjenopprette energinivået i muskulaturen etter en belastning. 

Kreatin er ett av Proteinfabrikken mest populære kosttilskudd og er laget av de tre aminosyrene argin, glysin og metione. Leveren vår klarer selv å sette sammen disse aminosyrene til kreatin, og vi kan også få kreatin ved å innta det som et kosttilskudd eller gjennom maten vi spiser.

Kreatin tilfører ekstra energi til muskulaturen. 

I kroppen vår har vi et stoff som kalles ATP (Adenosintrifosfat) som vi kan kalle for et energigivende stoff gjennom en kjemisk prosess. Vi har andre kilder til energi også, som for eksempel karbohydrater og fett, men det tar lengre tid å konvertere disse næringsstoffene til brukbar energi. Når du gjør et stykke arbeide raskt og intensivt, slik som styrketrening eller sprint, så må musklene kontrahere. Musklene trenger da rask tilførsel av energi og denne energitilførselen kommer rett fra ATP.

Når musklene dine forbruker ATP som energi settes en kjemisk prosess i gang hvor ATP blir brutt ned i to enklere kjemiske stoffer ADP (Adenosindifosfat) og uorganisk fosfat. Denne prosessen der ATP blir forandret til ADP frigjør energi som gjør det mulig for musklene å trekke seg sammen (kontrahere), men vi har kun begrensede lagre av ATP og ADP kan ikke brukes for å oppnå samme energigivende effekt. Det er i denne situasjonen kreatin(fosfat) som tilskudd virkelig har sin plass og enkelt forklart så reagerer kreatin med ADP i kroppen og forandrer det tilbake til brukelig- ATP. Større tilgang til ATP i kroppen betyr mer energi tilgjengelig for muskulaturen.

Sjekk ut dette videoklippet hvor kostholdsekspert Juma Iraki forteller mer om kreatin: 

Kommentarer

kommentarer