– Det er fokuset på helse som gjelder

Fredrik Aasgaard er 31 år gammel og jobber som personlig trener på Sats Elixia Storo i Oslo. Han er styrkeløfter og i tillegg til PT-utdannelse har han også en bachelorgrad i ernæring.

– Jeg har trent styrketrening i cirka seksten år og konkurrert i styrkeløft i ni år. Helt siden jeg barndommen har jeg vært vant med å være i aktivitet. Jeg drev noen år med judo og fotball før styrketreningen tok for fullt over da jeg var rundt 14 år gammel, forteller Fredrik.

– Da var jeg drevet av målet om å få større muskler, men også det å bli sterkere. Interessen for styrke og muskler førte til en liten sceneopptreden i Athletic Fitness NM i 2006, men kombinasjonen av at jeg rett og slett var for tynn og liten sammenlignet med resten av feltet, samt og at jeg så en veldig begrenset fremgang på størrelsen, så ble jeg drevet mer og mer mot styrkeløft, legger han til.

– Man kan trygt si at styrketreningen tok fullstendig over all energien og fokuset i flere år, men etter hvert som årene har gått har jeg helt klart fått et mer avslappet forhold til trening.

14937846_10154022146973176_1957750611_n(Foto: Halat Sophie Bjerkestrand)

For Fredrik har treningen vært noe som har gitt han mer enn bare større og sterkere muskler.

Personlig rekorder har gitt 31-åringen enorm mestringsfølelse  og i perioder hvor han har opplevd motgang og mangel på progresjon, så har han blitt mer bevisst på å tenke nøyere gjennom hvordan han trener og hvorfor han trener.

– Trening har rett og slett hjulpet meg til å bli mer reflektert på andre arenaer i livet også. Kombinasjonen av mine to utdannelser har gitt meg en betydelig dypere forståelse for hvordan kroppen fungerer. Tidligere var det egne mål og prestasjoner som gledet meg mest, men nå er det utvilsomt det å hjelpe andre som veier tyngst, sier Fredrik.

– Det å hjelpe andre mennesker som knapt klarer å reise seg opp og ned fra en stol til å kunne løfte fullverdige tunge knebøy og jogge fritt ute i naturen, er så mye mer verdt enn om jeg selv klarer å legge 1 kilo mer på stanga. I det lange løp er det fokuset på helse som trekker det lengste strået!

Funksjonalitet er et viktig stikkord for den personlige treneren.

– Selv om det kan føles ut som at det er her og nå at det er kulest med flest antall kilo på stangen, så er det en fullverdig funksjonalitet gjennom livet som betyr mest. Knebøy, benkpress og markløft som er øvelsene jeg konkurrerer i er øvelser som kan bidra enormt mye i en ellers hektisk hverdag. Skal man bære tunge bærposer, hagemøbler, eller rett og slett dytte barnevogna er det veldig praktisk med en sterk kropp.

I tillegg er det viktig for den personlige treneren å stadig holde seg oppdatert når det gjelder kunnskap om kosthold og trening.

– Enkelt sagt så legger jeg mye vekt på å «walk the walk» fremfor bare «talk the talk». Det var litt av motivasjonen for at jeg bestemte meg for å følge et litt mer strukturert kosthold i starten av 2016. Da var det for å se hvordan kroppen ser ut nå i forhold til når jeg stod på scenen i atheltic fitness i 2006, men likefullt for å minne meg på hvordan det er å leve på diett.

Samtidig ville han gjerne motbevise en del myter rundt det med ernæring, muskler og styrketrening.

– Mange har trodd, og tror fortsatt at vektnedgang og styrkeøkning ikke går sammen. Man tror gjerne at man må følge et ekstremt strengt regime av et kosthold for å klare å gå ned i vekt og fettprosent og at man samtidig mister styrke.

På diett tok Fredrik blant annet ny 3RM-pers i knebøy med 200 kilo på stangen.

14937029_10154022149773176_1946396408_n

(Foto: Ann Kristin Engebakken)

Noen andre av hans beste løft er 150 kilo i benkpress, dips med 100 kilo ekstra på 73 kilos kroppsvekt og 77,5 kilo ekstra i chins med kroppsvekt på 77 kilo. I tillegg har PTen blant annet tatt 2 repetisjoner med enarms-chins og 33 pullups.

Meritter:
Regionsrekorder: Knebøy 210 kilo og 580 kilo sammenlagt i klassen 74kg
Topp 3 i 74- og 83-kilos klassen i klassisk styrkeløft i 2012, 2013 og 2014
3.plass NM styrkeløft junior 2008
2. plass Nasjonalt utstyrsfritt styrkeløft 2014 (580 kilo)
4. plass NM klassisk styrkeløft 2016 (592,5 kilo)

Følg Fredrik på Instagram: @freaa

https://

  https://

 

Kommentarer

kommentarer