Derfor er det viktig med omega 3

De fleste har fått med seg at Omega 3 er noe som er viktig å få i seg via kosten eller i form av kosttilskudd. Men vet du hva det egentlig er, og hvorfor det er så viktig?

Fett
Fordi kroppen har en ekstremt stor kapasitet til å lagre fett er dette den største kilden til energi. Fettsyrer i kosten er bygget opp av blant annet fettsyrer (som er kjeder av hydrokarboner og karboksylgrupper) og fettstoffer som kolesterol og fosfolipider. Hvordan karbonatomene er bundet til hverandre i fettsyren avgjør hva fettsyren kalles. Mettede fettsyrer har bare enkeltbindinger. Enkelumettede fettsyrer har én dobbeltbinding. Flerumettede fettsyrer har to eller flere dobbeltbindinger.

Essensielle fettsyrer
At noe er essensielt for kroppen betyr at vi må få det tilført via kosten fordi vi ikke produserer næringsstoffet på egenhånd, eller at vi ikke produserer tilstrekkelige mengder. Det er to fettsyrer blant de flerumettede fettsyrene som er essensielle for mennesket, og det er omega-3- og omega-6-fettsyrer, som heter henholdsvis alfalinolensyre og linolsyre. Det er anbefalt å få i seg 3-4 gram av disse fettsyrene per dag for å dekke behovet, og det tilsvarer omtrent 3 energiprosent av det daglige totale energiinntaket. Det går fint an å spise mer enn anbefalingene også.

Omega-3- og omega-6-fettsyrenes effekter i kroppen
Disse flerumettete fettsyrene er en av hovedbestanddelene i kroppens cellemembraner. Ofte har omega-3- og omega-6-fettsyrene motsatt biologisk effekt i kroppen. For eksempel kan omega-3 forlenge blødningstiden hvis det oppstår blødning, mens omega-6 øker sammenklebingen av blodplater og forkorter blødningstiden. Ellers er disse fettsyrene viktig for utviklingen av nervevev, hjernen og for synet. Spesielt er de viktige for spedbarn fordi de vokser og danner nytt vev i hurtig tempo, og derfor er det ønskelig at gravide har en reserve av omega-3-fettsyrer i kroppen slik at fosteret får en så gunstig start som mulig. Det er holdepunkter for at et høyt inntak av umettete fettsyrer medfører en lavere forekomst av hjerte- og karsykdommer, samt noen kreftformer, at personer med atopisk eksem blir litt bedre fra symptomene og at personer med leddgikt får mindre leddsmerter. Omega-3-fettsyrer har også gunstige effekter på immunsystemet.

Kilder til omega-3-fettsyrer i kosten
Matvarene som er som rikest på omega-3-fettsyrer er tran, makrell i tomat, makrell (høst), kryddersild, ørret (oppdrett), laks, makrell (vår), reker og torsk. Det finnes også i vegetabilske kilder, men i mindre doser, som rapsolje, valnøtter, knuste linfrø, linfrøolje, hampfrø, chiafrø og soyabønner.

Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser fisk til middag to til tre ganger i uken, og i tillegg gjerne bruke fisk som pålegg. Totalt tilsvarer dette 300-340 gram ren fisk i uken, og minst 200 gram av dette bør være fra fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. Hvis du ikke spiser fisk anbefales det et daglig tilskudd av omega-3 fra fiskeolje.

Omega 3 får du hos Proteinfabrikken.no.

Kilde:
M. Nes, H.Müller og J.I. Pedersen, «Ernæringslære», 5.utgave, 2007, Gyldendal Akademisk.

 

Kommentarer

kommentarer