Denne kornmaten er sunnere enn du tror

En ny analyse utført av Havforskningsinstituttet på oppdrag fra Mattilsynet viser at det er mer kostfiber i norske kornprodukter enn tidligere antatt.

Det er blitt analysert 10 kornprodukter over en periode på to år. Kornproduktene hvetemel, havregryn, rugmel, byggmel og kruskakli ble analysert for næringsstoffer som kostfiber, karbohydrater, fett, proteiner og ulike vitaminer og mineraler.

På matportalen.no står det at kornprodukter er basisvarer i det norske kostholdet, og helsemyndighetene anbefaler oss å spise fiberrike matvarer som kornprodukter. Det er derfor viktig at informasjonen om kostfiberinnholdet i disse matvarene er korrekt. Det skal være lett for forbrukerne å sammenligne kostfiberinnholdet i ulike produkter der denne informasjonen er oppgitt.

Man har blant annet sett at det er 30 prosent mer kostfiber i norsk siktet hvetemel enn tidligere antatt.

Det er en positiv nyhet, spesielt for de som spiser mye lyst brød og andre kornvarer laget med hvetemel. Kostrådene fra Helsedirektoratet anbefaler å spise grove kornprodukter med høyt innhold av kostfiber og fullkorn på daglig basis.

Resultatene fra prosjektet vil bidra til nye næringsstoffverdier for kornprodukter og til oppdatering av alle oppskriftene med de analyserte kornproduktene som ingredienser i Matvaretabellens 2021 versjon. Resultatene vil også inngå i beregningene av inntaket av ulike næringsstoffer i kornprodukter i de neste nasjonale kostholdsundersøkelsene.

Kommentarer

kommentarer