Blir man behandlet annerledes som tjukk?

I alle mine år som overvektig følte jeg ofte på at folk behandlet meg annerledes fordi jeg var tjukk. Veldig mange som aldri har vært overvektig før tror ikke at dette er tilfellet, men jeg opplevde det så å si daglig.

Det å bli sett annerledes på fordi man er overvektig går veldig innpå deg etter hvert, og du føler at alt du foretar deg blir bedømt av andre. Jeg opplevde mye at da jeg tok kollektivtransport som buss eller tog, så unngikk folk å sitte ved siden av meg fordi jeg tok opp såpass stor plass.

Når hele bussen ble full og det kun var ett sete igjen ledig som var ved siden av meg valgte heller folk å stå enn å sette seg fordi de følte det helt sikkert ubehagelig å sitte ved siden av en som tok opp såpass stor plass at det nesten ikke var sete igjen å sitte på.

Image-1

Nå i dag hvor jeg ser mer normalvektig ut så setter folk seg ned ved siden av meg hele tiden, så det er faktisk en ting jeg har lagt godt merke til etter at jeg nå har gått ned i vekt.

Den følelsen av at andre ikke vil sitte med deg fordi du er for stor gikk veldig innpå meg da jeg var på mitt største.

Det gjorde mye med selvtilliten min fordi jeg følte på det som faktisk var sant, at ja Per Arne – du er så stor nå at du nesten tar opp to seter på en buss og burde egentlig kjøpe to flybilletter når du skal ut å fly for å få plass i flysetet.

Nå i dag er selvtilliten min der den skal være. Jeg er både trygg på meg selv og føler at jeg kan si hva jeg mener uten å føle at noen skal se ned på meg eller dømme meg. Dette tror jeg mange overvektige føler på i dag, at om man for eksempel snakker i en stor forsamling så skal andre personer se ned på deg, eller at det du sier kommer andre ikke til å vektlegge fordi man er overvektig.

Jeg bestilte meg ofte veldig mye mat før da jeg var overvektig. De gangene jeg spiste ute på restaurant så ble det alltid den største menyen med den største drikken, uten at noen av servitørene spurte meg om hvor stor drikke jeg skulle ha eller hvilken størrelse jeg ville ha på burgeren. Alle antok at jeg skulle ha den største og det stemte, jeg skulle jo det – men ingen spurte.

Nå i dag blir jeg spurt om hvilken størrelse jeg vil ha når det kommer både til mat og drikke. Er det på grunn av hvordan jeg ser ut? Jeg tror det. Men dette er mitt synspunkt på ting og ikke noe som er veiledende. Men jeg synes fortsatt det er veldig interessant. Hva tror du?

Image

Nå i dag ser jeg på verden med litt andre øyne enn det jeg gjorde da jeg var overvektig, og det er egentlig litt trist da jeg føler at jeg tidligere har blitt dårligere behandlet på grunn av min overvekt. Det er ikke slik det skal være, men det er sånn det er i dag.

Jeg tror det er mange som ikke tenker bevisst over hvordan man er rundt eller behandler folk som er overvektige, og mener helt sikkert ikke noe vondt med det. Men forhåndsdømming er dumt og jeg håper helt klart at dette vil bli bedre med tiden.

Kommentarer

kommentarer