Bli bedre kjent med vektløfting

I vektløfting konkurreres det i øvelsene rykk og støt, og vektløfting var en av de første idrettene som ble inkludert i det Olympiske programmet.

Rykk
I denne øvelsen skal utøveren løfte vektstangen fra gulvet til stående med stangen over hodet i én bevegelse. Grepet er bredt og når vektene blir tunge setter utøveren seg ned i en dyp knebøy for å fange vekten på strake armer over hodet, og herfra rettes knærne ut til utøveren står med utstrakte knær og med stangen over hodet.

Støt
I støt er også målet å stå oppreist med stangen på strake armer over hodet, men nå skal det gjøres gjennom moment. Den første bevegelsen kalles frivending og skal få stangen opp på skuldrene til utøveren. Neste moment kalles overstøt der utøveren med en kraftfull bevegelse får fart på stangen oppover, dukker under og retter ut albuene. Fra denne posisjonen skal knærne rettes ut og utøveren ender opp med vekten over hodet på strake armer.

A weight lifter lifting weights during a competition

Konkurranse
I vektløfting konkurreres det i vektklasser, og det finnes også ungdoms-, junior- og veteranklasser.

Den som løfter mest i sin vektklasse vinner, og dersom to utøvere løfter like mye er det den som veier inn på lettest kroppsvekt som vinner.

Utøverne har tre muligheter til å løfte så mye som mulig i de to løftene.

Se klipp her:

Kommentarer

kommentarer