Anti proteinpulver-agenda i norsk media!?

Jeg er så lei ”anti proteinpulver”-agendaen, mens man samtidig promoterer den farlige, usunne maten som ”helt ok” i norsk media.

Er det viktigere for enkelte journalister å gå etter sunt kosttilskudd enn det rett og slett er å tenke på folks helse? 
 
Nylig ble det på forskning.no lagt ut en ny forskningsrapport som i mine øyne både inneholder en del fundamentale feil, og en skjult agenda. Først og fremst er det ikke slik at vi som promoterer sunt kosttilskudd mener at proteinpulver ”gir deg muskler” (slik som artikkelen på forskning.no så feilaktig skriver [regner med at de mente ”mer muskelmasse”]), og det er helt tydelig at denne saken er laget med et åpenbart mål og ønske; man skal gå sunt kosttilskudd til livs. For hvorfor er det konstant en slik heksejakt på sunne former for tilskudd som selges lovlig og kontrollert i Norge?

Hvorfor er ikke forskningsmiljøene i våre nordiske land mist like opptatt av å kontrollere og kritisere det som blant annet Verdens Helseorganisasjon nylig gikk så hardt ut mot; det bearbeidede, farlige kjøttet? Pølser og behandlet mat selges som aldri før i Norge, samtidig som det fra internasjonalt hold advares om at nordmenn stadig bare blir tykkere og tykkere, og at maten kan være kreftfremkallende! Dette ser du ikke ramaskrik om i norsk media, mens altså sunt kosttilskudd, som egentlig bare er vanlig mat i pulverform, blir kritisert og hudflettet som om det skulle vært fanden selv 
 
Hva er proteinpulver egentlig? 
Veldig mange blir nemlig lurt av medias overskrifter om at rent proteinpulver er noe ”farlig” og ”unaturlig”, mens det jo i realiteten bare er utvunnet protein fra kilder som for eksempel soya, egg eller melk. Personlig synes jeg det er trist når det som skal være oppegående eksperter uttaler og påstår at «proteinpulver er unaturlig», og at man får i seg mer enn nok protein gjennom «vanlig mat og drikke».

For det første; hva er egentlig «vanlig mat og drikke»? Jeg har stilt dette spørsmålet i en årrekke uten noen gang å få et ordentlig svar på det… Mener de alle bollene og vaflene som serveres enhver norsk kafé eller bensinstasjon? Sjokoladebarene vi dytter på barna på norske skoler, eller all den usunne, næringsfattige maten du ellers blir dyttet på i alle bauer og kanter? Ekspertene er flink til å påstå at alle kan spise proteinrikt og sunt, mens realiteten er noen ganske annen. Trolig er også dette grunnen til at vi nordmenn stadig bare blir tykkere og tykkere!  
 
Ellers er det jo også viktig å få fram at proteinpulver i prinsippet barer ER «vanlig mat», men i en form som gjør det mer hensiktsmessig og enklere for folk flest å få i seg i en ellers hektisk hverdag!

For de av oss som trener mye er det ellers helt essensielt, og det trekkes også fram i denne saken at ”nok protein fra vanlig kosthold” er mer enn nok “så lenge de ikke trener på eliteplan eller driver veldig tung styrketrening”… Vel, hvor mange av oss driver ikke nettopp med det? Populariteten rundt for eksempel crossfit og annen tøff styrketrening eksploderer jo i Norge om dagen, og det er faktisk ikke uvanlig at ”folk flest” trener opptil 4-5 tunge, styrkeøkter i uka. Om du da ønsker påfyll av nok av de riktige byggeklossene vi alle trenger for å opprettholde eller bygge ny muskelmasse, finner du ikke dette på din lokale kafé for å si det sånn… Da MÅ i mange tilfeller et proteintilskudd til, og for øvrig nevner forskerne også i denne artikkelen at et proteintilskudd kan være nyttig for alle over tid

– Hvis vi bare så på langtidsstudier av effekten, ville vi kanskje se en liten effekt. Det kan vi ikke utelukke ut fra disse to metastudiene, sier Holm.  

 

Kommentarer

kommentarer