6 enkle tips til et sunnere kosthold

Etter ferier og perioder hvor kostholdet kanskje ikke har vært helt som det pleier, så er det mange som ønsker å komme i gang igjen med sunnere hverdagsvaner.

Her får du derfor 6 enkle tips til hvordan du kan gjøre små, men viktige endringer som gjør at det blir lettere å spise sunt og næringsrikt. Disse tipsene er også fine å følge hvis målet er å stramme opp kroppen litt ved å gå ned noen kilo, og/eller redusere fettmassen.

1) Spis mer grønnsaker
Det er mange fordeler ved å øke inntaket av grønnsaker! I tillegg til å bidra med vitaminer og mineraler, så har grønnsaker et høyt innhold av vann og fiber. Dette er fordelaktig når du ønsker å redusere vekten fordi grønnsakene gir få kalorier på stort volum. Er målet å gå ned i vekt så bruk gjerne en tallerkenmodell der du deler opp tallerkenen på følgende måte: halvparten med grønnsaker, en fjerdedel med proteiner og en fjerdedel med karbohydrater.

2) Øk inntaket av protein
Proteiner er et livsviktig næringsstoff som har flere viktige funksjoner i kroppen. I tillegg bidrar proteiner til en mer langvarig og bedre metthetsfølelse, noe som er gunstig når du vil redusere energiinntaket. En annen fordel med proteiner er at dette næringsstoffet har en høyere termisk effekt enn karbohydrater og fett. Termisk effekt er et mål på hvor mye energi som kreves for å fordøye og metabolisere det du spiser. Dette betyr at kroppen bruker litt flere kalorier når du inntar og fordøyer protein sammenlignet med karbohydrater og fett.

3) Reduser inntaket av sukkervarer og flytende kalorier
En uskyldig kakebit på jobben, en bolle på vei hjem fra et møte og en Coca-Cola til middagen – dette kan fort føre til mange unødvendige ekstrakalorier i løpet av en dag. Hvis du ikke klarer å styre unna hverdagsfristelser er det stor sjanse for at dette er med på å sabotere vektnedgangen din. Husk at alle valg starter i hodet. Når du har bestemt deg på forhånd at du skal takke nei, så slipper du å lure på hva du skal si når du blir tilbudt søtsaker. Tøm hjemmet ditt for fristelser hvis du vet du har vanskeligheter med å begrense deg. I hverdagen bør du fokusere på å drikke vann og eventuelt kalorifrie drikkealternativer som Farris, lettbrus, sukkerfri saft og lignende. Juice, kaffedrikker med smakstilsetting og siruper, alkohol, sukkerholdig brus og saft gir mye energi, men liten metthetsfølelse.

4) Bruk mindre tallerken og glass
Jo større tallerken og glass vi bruker, jo mer spiser og drikker vi. Det visuelle har mye å si for hvordan hjernen oppfatter porsjonsstørrelse. Å bli bevisst på hva slags servise du bruker er et enkelt verktøy for å kontrollere porsjonene dine og dermed hindre overspising.

5) Sett standarden
Med en god og sunn start på dagen og uken har du satt standarden for de kommende timene. La dagens første måltid bestå av næringsrike ingredienser som du vet gir deg god og langvarig energi. Med en sunn start er det også lettere å fortsette med gode matvaner utover ettermiddagen og kvelden.

6) Ha et lager med basisvarer
Har du gode basisvarer hjemme blir det enklere å lage et godt og sunt måltid uten å måtte reise på butikken. Du sparer både tid og penger, og unngår usunne impulskjøp. Et godt basislager består av ingredienser som er utgangspunkt i en rekke ulike retter samt at mange av disse ingrediensene har lang holdbarhet. Et annet råd er å sette opp en ukentlig middagsplan. Lag også handlelister før du går til butikken og ha gjerne faste tidspunkt hver uke som du gjør unna handlingen.

Kommentarer

kommentarer