5 ting jeg gjør for å bli bedre trent

De fleste som trener regelmessig har et ønske om å bli bedre, eksempelvis i form av å få bedre kondisjon, forme kroppen ved å øke muskelmassen og redusere fettprosenten, bli bedre i idretten sin eller å bli sterkere. Fordi jeg hovedsakelig trener styrkeløft er mitt mål å bli sterkere i knebøy, benkpress og markløft.

Dette er noe av det jeg gjør for å bli bedre trent:

1) Styrketrening
Treningen min er lagt opp av en styrkeløfttrener, og er tilpasset meg med et mål om at jeg skal bli sterkere. Derfor periodiseres treningen ut ifra når jeg skal konkurrere eller teste om jeg har blitt sterkere, og treningen ser ulik ut fra uke til uke på grunn av dette. Jeg trener altså målrettet styrkeløft for å bli bedre i styrkeløft. Utover dette trener jeg litt kondisjonstrening, både for helsen sin del, men også fordi det kan være med på å forbedre restitusjonen mellom settene på trening og mellom øktene.

2) Kosthold
For at jeg skal bli sterkere må jeg også ha et kosthold som underbygger dette i form av å både bygge og bevare muskelmasse. Derfor er jeg påpasselig med å spise nok protein hver dag, og jeg prøver å ende opp på rundt to gram protein per kilo kroppsvekt. I tillegg til nok protein fokuserer jeg også på å spise nok energi (kalorier) i løpet av dagen, både for å ha overskudd til trening og for at kroppen skal ha nok næring tilgjengelig til å restituere mellom treningsøktene. Jeg drikker mye vann generelt fordi det gjør at jeg føler meg bedre på trening, og når det er varmt øker jeg saltinntaket for å ha en så optimal væske- og elektrolyttbalanse som mulig.

3) Søvn
Det kommer flere og flere studier som viser at søvn er viktig for fysisk og mental prestasjon. Jeg kjenner selv at når jeg sover lenge og godt så har jeg masse energi gjennom hele dagen, og jeg føler meg både sterkere og freshere på trening. Derfor prioriterer og tilrettelegger jeg for god søvn. Jeg legger meg tidlig når jeg kan, og det optimale for meg er at jeg går og legger meg i 21.30-tiden, slik at jeg sovner innen klokken 22. Ellers streber jeg etter å opprettholde en stabil døgnrytme, og legger meg tidlig og står opp tidlig så og si hver dag jeg har muligheten til det.

4) Motivasjon
Det er påfallende hvor mye motivasjonen og treningsgleden har å si for hvor effektiv jeg opplever at treningen er. I perioder da jeg er demotivert føles det som at jeg ikke trener som om jeg mener det. Da slurver jeg blant annet med oppvarming og teknikk, og tar ikke i som jeg egentlig burde. Derfor passer jeg på å for eksempel justere ned treningsmengden hvis jeg føler at hver trening over en periode har blitt litt halvveis. Det er bedre å ha færre men knallgode økter, enn flere dårlige. Når motivasjonen øker igjen så justerer jeg bare opp treningsmengden. Jeg søker også etter motivasjon ved å se på filmer på YouTube, gjennom å trene med andre og å se tilbake på hva jeg selv har fått til det siste året.

5) Avkopling og restitusjon
Kroppen trenger muligheten til å hente seg inn igjen etter intensiv trening. Jeg er litt urolig av meg, og liker å gjøre noe hele tiden. Derfor trener jeg på å hvile og kople av. Det kan jeg gjøre gjennom å være sammen med andre og tenke på helt andre ting enn trening, lese bøker, gå rolige turer eller å gå på kino.

Kommentarer

kommentarer