5 stabiliseringsøvelser som styrker kroppen

Sporty active fit woman box jumping. Female athlete is performing tire jumps fitness, sport, training and lifestyle concept.

Å trene stabiliserende øvelser er viktig for god teknikkutvikling, bedre kroppsholdning og balanse, samt at det reduserer risiko for skader. 

Slike øvelser kan du fint trene hjemme i din egen stue og det passer også fint å trene disse øvelsene på en aktiv hviledag.

Her er fem øvelser som bidrar til å styrke kroppens grunnmur:

Diagonalløft
Stå på alle fire på gulvet og strekk ut motsatt arm og bein annenhver gang. Fokuser på å ha parallelle hofter og at du ikke vrir bekkenet under bevegelsen. Ryggen skal være rett og unngå for mye svai i korsryggen.

Ryggplanke
Her ligger du på ryggen og plasserer føttene opp på en stepkasse, i en slynge eller lignende. Legg armene i kryss. Løft deretter setet slik at du får en strak hofte samtidig som at ryggen opprettholdes i en nøytral posisjon. Fokuser på å ha en jevn bevegelse.

Stabiliseringsøvelse på ball
Plasser overkroppen med ryggen mot en pilatesball/swissball. Ha armene vannrett ut til siden og rull overkroppen fra side til side samtidig som føttene er plassert på samme sted på bakken.

Hopp
Finn en gjenstand som du kan hoppe over fra en side til en annen. Hopp opp på gjenstanden der du lander med ett bein, før du hopper ned igjen på motsatt side og lander på to bein. Gjenta med motsatt bein og kjør hver repetisjon på annenhver side der du lander med annenhvert bein.

Bekkenkontroll
Denne øvelsen fokuserer på at man skal bli mer bevisst på bevegelse av bekkenet. Ligg på ryggen med bøyde hofter og knær. Setet skal være i gulvet i utgangsposisjon. Så skal du få kontakt med bekkenet og vippe dette bakover og fremover i en jevn bevegelse uten bruk av muskulatur i beina. Overkroppen skal være helt rolig. Bruk bukmuskulaturen når du vipper bekkenet bakover.

Kommentarer

kommentarer