Mytene er mange, men her tar vi for oss de 3 mest vanlige mytene om proteiner.
MYTE 1: ”Du kan bare absorbere 30-40 g protein i hvert måltid”
FAKTA:
Absorbsjon er mengden mat som fordøyes, brytes ned og til slutt går over i blodomløpet. Forutsatt at det er en fullverdig proteinkilde, så vil kroppen ha anledning til å absorbere ca 97 % av proteinet du inntar.
Det vil si at hvis du inntar 100 g protein i et måltid, så vil kroppen klare å absorbere ca 97 g av dette. Fordøyelsen vil nedreguleres slik at absorbsjonhastigheten vil gå langsommere. Dette fordi kroppen skal rekke å ta opp proteinet som blir tilført, så på et eller annet tidspunkt, så vil dette proteinet komme seg over i blodbanen.
Om disse 97 g vil gå til muskelvekst er et annet spørsmål. Spørsmålet som egentlig burde stilles er hvor mye av proteinet kan maksimalt gå til muskelvekst og hvor mye vil bli forbrent som energi? Phillips SM og hans kanadiske kollegaer har forsket på dette og kommet frem til at det mest optimale proteininntaket for unge friske personer er 20-25 g protein per måltid, Eldre derimot, ser ut til å trenge 40 g for å få den samme responsen. Hvorfor dette er tilfellet har ikke forskerne en god forklaring på.
MYTE 2: ”For mye proteiner er skadelig for nyrene”
FAKTA:
Proteiner brytes ned til aminosyrer i kroppen. Aminosyrer består av en aminogruppe og en syregruppe. Aminogruppen er giftig for kroppen og må derfor skilles ut. Dette skjer i nyrene og leveren og skilles til slutt ut av kroppen via urinen.
Personer som har nyresvikt eller redusert nyrefunksjon blir gjerne satt på lavproteindietter. Dette for å minske belastningen for nyrene. Det har derfor vært en teori om at et økt proteininntak vil utsette nyrene for unødvendig stress og kan i det lange løp være farlig.
Flere studier har motbevisst denne påstanden og for friske individer, så er det ikke blitt påvist at det er skadelig å følge et proteinrikt kosthold. En review av Walser med flere konkluderte med at en høyprotein diett ikke hadde noen negativ påvirkning på nyrefunksjonen. I tillegg til dette konkluderte de med at en lavprotein diett kunne være en direkte årsak til redusert nyrefunksjon.
MYTE 3: ”Jo mer proteiner du spiser, jo mer muskler vil du bygge”
FAKTA:
Når man hører om protein sin viktige funksjon for muskevekst, så er det naturlig å tenke at mer proteiner vil føre til mer muskelvekst. Det er ikke tilfelle. Flere studier har vist at kroppen når et metningspunkt når man har et inntak på 1,5-2 g protein per kg kroppsvekt. Behovet ser ut til å være mindre ved kalorioverskudd da karbohydrater blant annet har en proteinsparende effekt. Behovet ser derimot til å være høyere ved kaloriunderskudd og enkelte studier hevder også at behovet kan økes til 2,5 g protein per kg kroppsvekt ved ekstreme kaloriunderskudd.
Selvom mer proteiner ikke vil bidra til mere muskler, så har det andre gunstige effekter for folk som er intressert i gå ned i vekt eller komme i form. I tillegg til å mette godt, så har proteiner enn mye høyere termisk effekt enn det karbohydrater og fett har.
Kroppen bruker energi til alle funksjonene i kroppen og fordøyelse og absorbsjon av mat er ikke et unntak. Den termiske effekten av maten er mengden energi kroppen bruker på å metabolisere hver enkelt næringstoff. Det er her mye av skillet mellom de forskjellige energigivende næringstoffene kommer frem. Fett som har det høyeste energiinnholdet har samtidig også det den laveste termiske effekten på kun 2-3 %. Det vil si at av 100 kalorier som kommer fra fett, så vil kun 2-3 kcal bli brukt opp i metaboliseringsprosessen. Karbohydrater har noe høyere termisk effekt og vil bruke ca 5 kcal for å forbrenne tilsvarende mengde. Protein derimot har en betydelig høyere termisk effekt enn karbohydrater og fett med hele 25-30 % ,hvilket betyr at over 1⁄4 del av kalorimengden du inntar fra protein vil bli brukt i metaboliseringsprosessen. Det kan derfor være en fordel å innta et kosthold med en høyere andel protein, når man ønsker å gå ned i vekt.
Kilder