Dette er en skikkelig digg og næringsrik treretters.

Høsten er virkelig en tid til å nyte de flotte og næringsrike norske råvarene.  Frukt og grønnsaker som blant annet epler, gresskar, rotgrønnsaker, løk og poteter har sin høysesong. I tillegg byr naturen på sopp og bær, og for mange er høstmat også viltkjøtt og lam.

Her får du tips til en herlig treretters bestående av deilig jordskokksuppe til forrett, gryte som hovedrett og en sunn eplekake som en søt avslutning på måltidet.

Næringsrike supper

Supper kan varieres i det uendelige og er en enkel, smart måte for å øke inntaket av grønnsaker. Har du en stavmikser er det å lage suppe fra bunnen av både kjapt og enkelt. Skjær grønnsaker i like store biter som kokes møre, hell av vannet og mos med en stavmikser. Smak til med melk eller fløte og litt smør. Du kan også fint tilsette friske krydderurter, biter av kylling, belgfrukter og lignende. Billig, lettvint og godt!

Sunt med vilt

Gryteretter er skikkelig høst- og vintermat. Enten om du lager middag til kun deg selv midt i uka eller en kveld på hytta i helgen sammen med mange andre, så er gryterett en vinner. I likhet med supper så kan gryteretter lages i utallige varianter og mange av dem «lager seg selv» slik at du kan gjøre andre ting mens maten kokes. Gryteretter er også fin restemat slik at du bare kan varme den opp dagen etter. Mange er glad i viltkjøtt, både som ingrediens i gryteretter og i andre middager, eller som en egen rett som for eksempel elgstek med tilbehør. Viltkjøtt er rødlig i fargen, men omfattes ikke av de samme kostholdsrådene som rødt kjøtt. Årsaker til dette er blant annet fordi viltkjøtt er magrere enn annen rødt kjøtt og det har et høyere innhold av antioksidanter, mineraler og omega-3. Med viltkjøtt menes kjøtt fra for eksempel elg, rein, rådyr, hjort og rype. 

Jordskokksuppe

shutterstock_70471495

4 porsjoner

5 dl hønsebuljong eller grønnsakbuljong (utblandet)
5 dl melk
400 g jordskokk (cirka 6 stk.)
2 ss olje til steking
1 dl hakket frisk kruspersille
Salt og pepper

Kok opp buljong og melk. Skrell jordskokkene og skjær 2 av dem i skiver og resten i biter. Ha bitene i melkekraften og kok til det er mørt. Mos jordskokkbitene med en stavmikser. Stek jordskokkskivene i olje til de blir sprøstekte. Ha suppen over i tallerkener og tilsett sprøstekte jordskokkskiver og finhakket kruspersille. Hvis du ønsker kan du også tilsette sprøstekt bacon eller strimler av spekeskinke som du har stekt litt i panna.

Høstgryte

shutterstock_179168642

4 porsjoner

700 gram viltkjøtt eller storfe
2 ss margarin til steking
1 stk løk
2 stk gulrot
1 stk persillerot
5 stk knuste einebær
4 dl vann
200 g frisk sjampinjong
5 ss creme fraiche
1 dl melk
2 ss hvetemel
2 ss solbærsaft
1 ts salt
1 ts pepper
1 ts tørket timian

Skjær kjøttet i terninger og brun kjøttet i en varm stekepanne sammen med smør. Deretter har du kjøttbitene over i en gryte. Skjær løk i båter og gulrot og persillerot i skiver. Ha dette over i gryten sammen med knust einebær. Ha i vann, kok opp og senk deretter varmen. La det trekke i 30 minutter. Deretter skjærer du opp sopp som du steker i en stekepanna før du har den over i gryta. Bland sammen melk og creme fraiche og rør inn hvetemel, bland godt. Ha dette over i gryten sammen med solbærsaft og timian.  La alt koke opp igjen og la det trekke i 20 minutter. Smak til med salt og pepper. Server med for eksempel fullkornsris, salat eller grovt brød.

Sunnere eplekake

shutterstock_131470982

2 egg
125 gram sukrin
1 1/2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
100 gram hvetemel
90 gram havremel (eller 30 gram fiberfin og 45 gram mandelmel).
2 ss smør, smeltet
80 gram cottage cheese
1 dl melk

Fyll:
4-5 epler
3 ss sukrin
1-2 ts kanel
Noen hakkede mandler (kan sløyfes)

Pisk egg og sukrin godt sammen. Ha i resten av ingrediensene og bland godt sammen. Hell så røren over i en 24 cm rund kakeform. Skrell og rens eplene, og skjær disse i tynne skiver som du stapper ned i kakerøren. Når det ikke er plass til flere stående epleskiver, legges resten over de andre. Strø over med sukrin og kanel. Stekes ved 175 grader på nederste rille i ovnen i 20-30 minutter.

Kommentarer

kommentarer