Tyrkisk linsegryte med kikerter

Det er mange som prøver å redusere kjøttinntaket for tiden. Da er både linser og kikerter næringsrike proteinkilder som du kan bruke i stedet for kjøtt.

Her får du tips til en smakfull og deilig linsegryte!

4 porsjoner
1 boks (cirka 250 gram) kikerter i lake
1 boks (400 gram) hermetiske tomater
2 aubergine, skallet skrelt av i striper
4 fedd hvitløk (to lett knust med skallet på, og to skrelt og skjært i tynne skiver)
1 laubærblad
180 gram (2 dl) grønne linser
1 ts malt spisskummen
6 ss olivenolje
2 løk (skrelt og skåret i tynne skiver)
2 røde paprika (fjern frø og kjerne, skjær i strimler)
2 ts tyrkiske chiliflak (Aleppo-pepper) eller finhakket frisk chili, vanlige chiliflak eller cayennepepper (etter smak)
1 ts røkte tyrkiske chiliflak (Urfa-pepper)
400 gram cherrytomater eller vanlige tomater (skjær i store biter)
3 dl vann
Salt og pepper

Slik gjør du:
Del auberginene i to på langt og skjær dem i 1,5-2 cm tykke halvmåneformete skiver. Bland de med litt salt og sett til side i 10-15 minutter. Kok opp 6 dl lettsaltet vann med to lett knuste hvitløksfedd med skallet på og ett laubærblad. Ha i linsene og la de koke i 15 minutter. Bruk et dørslag og la vannet renne av, ta ut hvitløksfeddene, men la laubærbladet være med videre. Ha 3 ss olivenolje i en varm stekepanne og stek auberginene til de er gylne, men ikke gjennomstekt. Sett til side. Varm 3 ss olivenolje i en tykkbunnet gryte på medium varme. Fres løk og paprika til løken er myk, men ikke brun. Husk å røre jevnlig så det ikke brenner seg. Ha i to hvitløksfedd skåret i tynne skiver, chiliflak og spisskummen. Rør rundt i et halvt minutt. Ha deretter i tomat, hakkete tomater, kikerter, linser og 2 dl vann. Bland godt sammen og la det koke opp. Vend deretter forsiktig i auberginene. Sett på lokk, skru ned til lav varme og la gryten putre til både linsene og auberginene er møre (cirka 30 minutter). Smak til med salt og pepper.

Server gryten med en frisk salat, fersk persille og yoghurt naturell, eller ha den som pålegg på et grovt nøttebrød.