Får du i deg nok vitamin D?

shutterstock_134044355

Vitamin D er et fettløselig vitamin som også er kjent som solskinnsvitaminet. Dette er fordi sola er er en viktig kilde til vitamin D da vitaminet dannes i huden ved soleksponering. Det finnes også ulike matvarer som inneholder vitamin D, men mange opplever at det er vanskelig å dekke det anbefalte dagsbehovet gjennom kostholdet. På vinteren her i Norge er det også viktig å være ekstra påpasselig med inntaket av vitamin D da det er mørketid og begrenset med sollys. 

Anbefalt behov
Vitamin D har flere oppgaver i kroppen. Vi trenger blant annet vitamin D for å kunne ta opp kalsium i tarmen og dermed spiller en viktig rolle for beinmineraliseringen i kroppen. I tillegg har flere studier påstått av vitamin D er viktig for kroppens immunforsvar og at det kan tyde på at vitaminet er med på å forebygge blant annet hjertekarsykdommer, diabetes type 2 og flere kreftsykdommer. Ifølge Helsedirektoratet er anbefalt daglig inntak av vitamin D 10 mikrogram for personer mellom 1 – 75 år. For de over 75 år er den anbefalte døgndosen 20 mikrogram.

Via kostholdet
Matvarer som har et naturlig innhold av vitamin D er for eksempel fet fisk som laks, makrell,Skjermbilde 2015-03-04 kl. 08.19.10 sild og sardiner. Egg, smør og margarin er også matvarer som inneholder D-vitamin. I tillegg er det enkelte matvarer som er beriket med små mengder D-vitamin, som for eksempel noen ostetyper og ekstra lett melk. Hvis det er vanskelig å dekke dagsbehovet gjennom kosthold i kombinasjon med at man får lite sollys på huden, så anbefales det å ta kosttilskudd, som for eksempel vitaminpiller med vitamin D, eller vitamin D-dråper.

Eksempler på hvordan dekke dagsbehovet (10 mikrogram) gjennom kosten:

Eksempel 1
130 gram laks – 10,4 mikrogram

Eksempel 2
150 gram ørretfilet, røkt – 12,5 mikrogram

Eksempel 3
1 kokt egg – 2,5 mikrogram
15 gram smør/margarin – 2,5 mikrogram
5 dl ekstra lett melk – 1,8 mikrogram
90 gram røkelaks (3 skiver) – 4,2 mikrogram

Eksempel 4
2 kokte egg – 5 mikrogram
100 gram makrell i tomat – 5 mikrogram

Eksempel 5
200 gram torsk – 2,8 mikrogram
4 skiver gulost beriket med vitamin D – 1,5 mikrogram
5 dl ekstra lett melk – 2 mikrogram
1 egg – 2,5 mikrogram
15 gram smør/margarin – 1,5 mikrogram

Eksempel 6
2 kokte egg – 5 mikrogram
2 ss Vita Hjertego` olje – 1 mikrogram
100 gram tunfisk på boks – 4,2 mikrogram

Eksempel 7
1 teskje tran (5 ml) – 10 mikrogram

Kommentarer

kommentarer